2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51

Now reading: Polo GTI:n matkassa Porvooseen

Polo GTI:n matkassa Porvooseen

 

Teksti: Timo Suomala  |  Kuvat: Olli Urpela  |  Kesäkuu 2018

Pieni irtaantuminen arjesta rentouttaa. Keväisenä viikonloppuna helsinkiläinen nuoripari suuntasi Volkswagen Polo GTI:n keulan kohti Vanhaa Porvoota ja sen lähiseutuja. 

Intensiivinen työn tekeminen vaatii vastapainokseen rentoutumista. Tämän tietää myös nuori pariskunta, yrittäjä Iida Kujanpää ja esiintyvä artisti Miika Saloranta. Heille maiseman vaihtaminen ja uusien asioiden kokeminen tuo lisäintoa ja piristystä arkeen siinä missä lepääminen kotisohvalla tai kävelyretket koiran kanssa. Päiväretkeily autoillen luo jännittävän odotuksen tunteen, kun kiemurtelevan tien mutkien takaa löytyy aina jotain uutta.

GTI:llä matkaan

Uusi Volkswagen Polo GTI kiiltelee parkkiruudussa. Kiehtova Flash Red -väri näyttää aamun valossa herkulliselta. Keulassa ajovaloihin jatkuva punainen linja, takalasin päällä oleva spoileri ja takahelmassa kiiltelevä pakoputkipari terävöittävät Polon ilmettä. Dynaamisen kokonaisuuden viimeistelevät 18-tuumaiset Brescia-kevytmetallivanteet. Ohjaamossa istuimien perinteinen GTI-ruutukuosi toivottaa kuljettajan tervetulleeksi. Aikaisen aamun raukeus haihtuu väkisinkin. Nyt on pakko päästä tien päälle!

Polo GTI:n keula kääntyy Helsingistä itään, kohti Porvoota. Vanhan Porvoon keväinen idylli on kaksikon tähtäimessä. Matkustaminen ja uusien ihmisten tapaaminen on osa molempien arkea. – Kaikki uusi on tervetullutta, sillä siinä piilee aina mahdollisuus, optimistiksi tunnustautuva Iida toteaa. 

Moottoritiellä Polo GTI:n 200 laukkaavaa hevosta saavat aamuverryttelynsä.

Punaiset koristeompeleet korostavat GTI-henkeä. Ajoprofiilivalintoja on neljä: Eco, Sport, Normal tai Individual. DSG-automaattivaihteistolla varustetussa Polo GTI:ssä voidaan Eco-profiilin avulla käyttää myös polttoainetta säästävää rullaustoimintoa. 

Merkki ratkaisee

Kaksikko kotiutuu Polo GTI:n ohjaamoon nopeasti. Miika toimii tottuneesti matkan DJ:nä kytkemällä puhelimensa keskinäytölle App-Connect-älypuhelinliitännän avulla. Pariskunnan oma auto on toistaiseksi Volkswagen Beetle, jolla Iida hoitaa myös työajonsa. 

Valinnan osuminen Volkswagen-merkkiin ei ollut sattumaa. Iida halusi yrityksensä imagolle sopivan auton. – Volkswagen-brändin laadukkuus ja luotettavuus tarjosivat tähän erinomaiset puitteet. Hyvä jälleenmyyntiarvo on mukava lisä yhtälöön, Iida perustelee. 

Beetlessä Iidaa viehättää sen pirteä muotoilu. Vaikka auton hankintaa suunniteltiin järkiperustein, Iida myöntää, että valinnan loppumetrit mentiin puhtaasti tunne edellä. Nykyinen auto osui liikkeessä silmiin puolivahingossa, täyttäen kaikki tärkeimmät vaatimukset. Valkoisessa yksilössä oli DSG-automaattivaihteisto.

 – Tässä se on, Iida huudahti ja osti unelmiensa täyttymyksen siltä seisomalta.

Työssään Iida on todennut Beetlen herättävän asiakkaiden huomion. Seniorit tunnistavat Kuplan hahmon ja ilahtuvat auton nähdessään. – Moni kyselee iloisesti, onko moottori edessä vai vielä takana, Iida nauraa.

App Connect -liitännän avulla matkapuhelimen näytön ja sen sisältöä voi jakaa auton keskikonsolin kosketusnäytölle.

Moottoritiellä Polo GTI:n 200 haukkaavaa hevosta saavat aamuveryttelynsä.

Makunähtävyyksiä

Viihtyisä matka Porvooseen taittuu vaivatta. Porvoonjoen Vanhaa siltaa ylittäessä rannan puutalojen silhuetti jo näkyy. Jokikadulla Iida ilahtuu Polo GTI:n ketteryydestä taskuun parkkeeratessaan. 

Tutustumiskierroksen jälkeen on aika hengähtää Raatihuoneen torilla. Jokikadulla ja Välikadulla kulkiessa vastaan tulee kiinnostavia kauppoja ja ravintoloita. Kiehtova siirtomaatavaraliike Skafferi tarjoaa runsaasti tutkittavaa. Kattava teevalikoima vakuuttaa kriittisemmänkin teen ystävän. Tarjontaan tutustuttaessa nautitaan aamupäivää piristävät espressot. Napakka, mutta pehmeä kahvi saa Iidalta kehut. Miika päätyy piparminttuiseen klassikkoon, polkkatikkariin.

Kiertely Vanhan Porvoon kaduilla johtaa tunnelmalliseen antiikkikauppaan. Antiquehousessa menneestä ajasta on helppo innostua. Kotiin vietäväksi löytyy Muurlan vihreät lasilautaset. Raatihuoneentorin laidalla oleva Café Fanny houkuttelee vielä Iidan ja Miikan leivonnaistarjonnallaan. Kakku kahdella haarukalla on jaettu ilo!

Ylväästi mäellä seisova tuomiokirkko on Porvoon maamerkki. Kapeita mukulakivikatuja kiivettyään auringon lämpö houkuttelee autokunnan jatkamaan kohti etelää. Porvoon Rantakadun jäädessä taakse tie mutkittelee rantaviivaa mukaillen ja puiden takaa välkkyy auringon valoa heijasteleva Stens­bölen lahti. Tieltä 1552 nuoripari suuntaa edelleen etelään, tielle 1551, korkeuserojen värittämästä mutkapätkästä nauttien.

Iidan ja Miikan roadtrip-kohteet

  • Vanha Porvoo, Raatihuoneen tori
  • Siirtomaatavaraliike Skafferi (Jokikatu)
  • Antiquehouse (Jokikatu)
  • Café Fanny (Raatihuoneentori, Välikatu)
  • Porvoon tuomiokirkko
  • 1552 → 1551 → Tirmo
  • Sundö → Vähä-Pellinki → Suur-Pellinki
  • Gumbostrand
  • Palménin kauppa

Iida Kujanpää, 25, on senioreille tukipalveluja tuottava nuori yrittäjä. Hän perusti yrityksensä, Ilostu Oy:n, vajaat kaksi vuotta sitten. Miika Saloranta, 27, on esiintyvä artisti ja Suomen popmaailman nouseva nimi. Miika on juuri debytoinut  hittibändi TCT:stä soolouralle. 

Tärkeitä ominaisuuksia

Aamun harmaan usvan jälkeen aurinko on noussut korkealle ja GTI:n kattoluukusta tulvii meri-ilman lisäksi tervetullutta lämpöä. 

– Tämä kattoluukku on ihana, Iida huudahtaa. Polo GTI:n dynaamisuuden ja kiemurtelevan maantien mutkien kutkuttava yhdistelmä herättää Miikan inspiraation. – Näissä mutkien rytmissä on jotain kiehtovaa. 

Miika harkitsee juuri auton hankintaa, ja pieni roadtrip on mainio tapa tutustua ehdokkaan todellisiin ominaisuuksiin. Miikalle mukavuus pitkillä keikkamatkoilla on ehdoton valintakriteeri. 

– Kun on painanut yli 100 keikkaa eri puolilla Suomea, ymmärtää, miten paljon mukavasti ja luotettavasti matkustaminen helpottaa keskittymistä omaan suoritukseen, kun homma pärähtää lavalla käyntiin, kokenut esiintyjä toteaa kokemuksen syvällä rintaäänellä naurahtaen. Miika innostuu Polo GTI:n ensivaikutelmasta – Ajettavuus on erinomainen ja tavaratila on yllättävän iso. Se, että on reilu tehoreservi, tuo lisää joustavuutta etenemiseen.

Mutkia ja vesistön yli

Keväisen retken reitti mutkittelee Tirmon etelärantaan, josta lossi vie Sundön saarelle. Sieltä kurvaillaan Vähä-Pellingin kautta Suur-Pellinkiin. Reitti tarjoilee herkulliset maistiaiset saaristoromantiikasta. 

Takaisin kotia kohti matkatessa Iida ja Miika päättävät koukata vielä Gumbostrandin kautta, josta löytyy Gumbostrand Konst & Form. Sen viihtyisässä ravintolassa tyydytetään retkeilyn nostattama nälkä. Gallerian vaihtuvat näyttelyt takaavat iloa silmille, kun taas galleriakaupan valikoima ulottuu taideteoksista, kodin sisustukseen ja koruihin.

Hetkessä elämistä

Roadtripin parhaat puolet tulevat esille Gumbostrandista lähdettäessä. Mieleen juolahtaa kaverien joskus mainitsema Palménin K-kauppa. Päätös koukkaamisesta syntyy hetkessä, ja Polo GTI matkaa kohti uusia maisemia. 

Perillä Vantaan Nikinmäessä koetaan tunnelmallista kyläkaupparomantiikkaa, jota eivät supermarketit pysty tarjoamaan. Vuonna 1950 perustettua kauppaa pitävät edelleen Palménin veljekset. Iida ja Miika eivät ole ainoita, jotka ovat suunnistaneet Nikinmäkeen. Ansaittuja jäätelöitä pihalla nautittaessa ohi kiitää niin maantiepyöräilijöitä ja motoristeja kuin klassikoitaan ulkoiluttavia autoilijoita. 

GTI-unelma

Kotiin palattuaan Iida ja Miika innostuvat listaamaan vaikutelmiaan. – Ajettavuus, laatuvaikutelma, värit ja materiaalit sekä sopiva urheilullisuus, ajopari luettelee Polo GTI:n ratkaisevia ominaisuuksia. – Ja se kattoluukku, Iida lisää. – Pakko saada sellainen!

Iida ja Miika eivät luovu vielä Polo GTI:stä. Seuraavana päivänä he kurvaavat GTI:llä kavereille kylään. Suorinta tietä vai mutkan kautta, sitä ei ajopari suostu sanomaan. Iida ja Miika ovat selvästi saaneet perusteellisen GTI-pistoksen. 

Volkswagen Polo GTI

Iskutilavuus: 1984 cm³

Teho/kierros: 147 kW (200 hv)

Vääntö/kierros: 320 Nm 1500–4 350

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,7 s

Huippunopeus: 237 km/h

Vaihteisto: 6-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto

Yhd. NEDC kulutus: 5,90 l/100km

CO2-päästöt: 134 g/km

Kokonaishinta: 27 970,00 €

Käyttöetu: 445,00 €

Vapaa autoetu: 595,00 €

Hinnat sisältävät toimituskulut 600 €.