2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51

Now reading: Tulevaisuuden tähdet pohjanmaalla

Tulevaisuuden tähdet pohjanmaalla 

 

Teksti: Arno Seiro  |  Kuvat: Palloliitto/Jussi Eskola  |  Kesäkuu 2018

Heinäkuun 16.–29. päivinä on ainutlaatuinen tilaisuus seurata alle 19-vuotiaiden jalkapalloilijoiden huippupelaajia, kun EM-kisat järjestetään Vaasassa ja Seinäjoella.

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen on enemmän kuin innostunut.

Heinäkuun 16.–29. päivinä Vaasassa ja Seinäjoella pelataan ikäluokan EM-lopputurnaus.

– Kyseessä on kansainvälisesti maailman suurimman urheilulajin koitos. Ja Suomi on siellä mukana. Haluamme kotikisoissamme näyttää peliä, joka on aktiivista, railakasta ja rohkeaa, Malinen kertoo.

On toinenkin syy, miksi Malinen on innostunut.

– Turnaukseen tulevat jalkapalloilun tulevaisuuden tähdet. Kymmenen vuoden kuluttua muistellaan, kuinka se ja se pelasi silloin Suomen EM-kisoissa, Malinen sanoo.

Ja siinä on kaksi mitä parhainta syytä siihen, miksi turnausta kannattaa mennä katsomaan paikan päälle. 

Turnaukseen ovat selviytyneet Suomen lisäksi puolustava mestari Englanti sekä Italia, Norja, Portugali, Ranska, Turkki ja Ukraina.

 

Tapahtumia koko perheelle

Pohjanmaa on ensi heinäkuussa melkoinen tapahtumapaikka, eikä pelkästään otteluiden takia.

– Paikalla järjestetään valmentajien koulutustapahtumia, ja ottelut nähdään television sekä netin kautta ympäri Eurooppaa. Turnauk­sen näkyvyys on kattava, Malinen kertoo.

Suomessa YLE näyttää kaikki Suomen otte­lut sekä välierät ja loppuottelun.

Koska kyseessä on poikkeuksellisen suuri jalkapallotapahtuma, on siihen satsattu merkittävästi sekä Suomen Palloliiton että Vaasan ja Seinäjoen kaupunkien puolelta. Turnausjohtaja Jeannette Good lupaa molempiin kaupunkeihin omat tapahtumatorit.

– Ne avataan 4–5 tuntia ennen otteluiden alkua. Siellä on paljon mielenkiintoista aktiviteettia koko perheelle, Good kertoo.

Samaan aikaan Seinäjoella on myös Vauhti­ajot, Fin5-suunnistus ja uskonnollinen Kes­kellä elämää -tapahtuma.

Volkswagen on myös mukana vahvasti. Palloliiton yhteistyökumppani järjestää paikalla muun muassa koeajoja sähköautollaan.

Volkswagen kannustaa perheitä harrastamaan jalkapalloa yhdessä. Ja mikä sen parempi tapa kuin pelaamisen lisäksi käydä katsomassa eurooppalaisia tulevaisuuden supertähtiä.

Eikä paikalla tarvitse olla yksin. Good odottaa kisoihin jopa 50 000 katsojaa.

– Se on kova tavoite. Jotta se saavutetaan, meidän täytyy onnistua täydellisesti.

Pääkatsomoon vain 10 eurolla

Lippujen hinnat on viritetty kohdalleen. Aikuinen pääsee pääkatsomoon vain kymmenellä eurolla, muut ryhmät, muun muassa lapset ja eläkeläiset, viidellä. Tarjolla on myös 24 euron perhelippu, jolla sisään pääsee kaksi aikuista ja kaksi lasta tai yksi aikuinen ja kolme lasta.

Lasten lipun ikäraja ei ole perinteinen 16 vuotta, vaan kisojen hengen mukaisesti 19.

Turnauksen onnistuminen vaatii Goodin mukaan noin 300 vapaaehtoisen työpanoksen.

– Kaikkiaan turnausta on järjestämässä 500 ihmistä.

"Haluamme näyttää peliä, joka on aktiivista railakasta ja rohkeaa."

Juha Malinen, päävalmentaja

Poikkeuksellisten lahjakkuuksien ikäluokka 

Ja kun paikalla pääsee seuraamaan tulevia kansainvälisiä supertähtiä, myös Suomen joukkueessa riittää katsottavaa. Tätä 1999 syntyneiden ryhmää on pidetty poikkeuksellisen lahjakkaana suomalaisessa jalkapallossa. Tulevaisuudessa miesten maajoukkue Huuhkajat saa joukkueesta useita vahvistuksia.

Malinen luettelee nimiä, joita kannattaa seurata: Brentfordin Marcus Forss, Ajax Amsterdamin nuorten joukkueen Saku Ylätupa, Rooman Lazion edustusjoukkueen ringissä harjoitteleva Abukar Mohamed, Seinäjoen Jalkapallokerhon liigajoukkueessa operoiva Ville Tikkanen ja Caenissa Ranskan liigaa pelaava Timo Stavitski.

– Meidän pelaajiemme joukosta löytyy jo upeita tarinoita. Noin kymmenen pelaa ulkomailla ja toiset kymmenen kotimaassa, Malinen kertoo.

Rovaniemen Palloseurassa viime vuonna Malisen alaisuudessa pelannut Stavitski on lyönyt komeasti läpi Ranskassa. Suomesta ei kovinkaan monta pelaajaa ole Ranskan liigassa pelannut, mutta Stavitski on onnistunut siinä jo 18-vuotiaana.

Myös hän odottaa innolla kotikisoja.

– Onhan se aivan ainutlaatuinen tilaisuus pelata, koska kisat järjestetään Suomessa. Viime vuonna harjoituspelimme eivät vielä sujuneet niin hyvin, mutta nyt olemme saaneet ideaa peliin, Stavitski kertoo.

Siitä kertoo muun muassa maaliskuussa Sveitsiä vastaan pelattu harjoitusottelu, joka päättyi 2–2.

Stavitski on huomannut selvän eron Ranskan ja Suomen välillä. Ja ero ei ole millään tavalla valmennuksellinen.

– Ranskassa on vain enemmän taitavia pelaajia, joten taistelu pelipaikoista on todella kovaa. Periaatteessa jokainen pelaaja joukkueessa voi päästä avaukseen.

Siihen nähden on melkoista, että Ranskan liigajoukkueen avauksessa on aika ajoin esiintynyt suomalainen 18-vuotias pelaaja.

Malinen on realisti Suomen mahdollisuuksista EM-lopputurnauksessa.

– Monissa maissa on jalkapallon pelaajia Suomeen verrattuna kymmenkertainen, jopa satakertainen määrä, ja laji on niissä maissa syvällä kulttuurissa. Suomi on enemmän moniurheilulajimaa. Meillä monet lajit taistelevat paikasta auringossa. 

Mutta aktiivisen pelin lisäksi Malisella on yksi hyvin selvä tavoite Suomen joukkueelle:

– 50 000 katsojalle pitää jäädä kuva, että Suomen pojat panivat kaikkensa peliin.

 

U19-poikien jalkapallon EM-lopputurnaus

16.–29.7.2018 Vaasa, Seinäjoki

Lippuja saa portilta sekä etukäteen netistä:
www.u19euro.fi. Ennakkoon ostettuna lippujen hinnat ovat edullisemmat.

 

Volkswagen-perhepäivä UEFA19-lopputurnauksessa


Vaasassa 22.7. ja Seinäjoella loppu­ottelupäivänä 29.7.

Tutustu uusiin Volkswagen-sähköautoihin ja nauti lopputurnauksen peleistä. Ohjelmaa myös perheen pienimmille. 

Mukaan Perhefutis-harrastukseen 

Valtakunnallinen Perhefutis-toiminta on osa Palloliiton Volkswagen-yhteistyökumppanuutta. Mukaan on valittu 20 urheiluseuraa. Perhefutis-seurat saavat harrastukseen valmiin lapsi-aikuinen­toimintamallin sekä startti- ja ohjaajakoulutuksen materiaaleineen. 

Lapsen ja vanhemman yhteisessä Perhefutiksessa nautitaan liikunnasta monipuolisesti ja ilman suorituspaineita. 3–6-vuotiaalle lapselle toiminta tarjoaa aikuisen jakamattoman huomion kiireettömässä ilmapiirissä. 

Lisätietoja verkko-osoitteesta palloliitto.fi