Kotimaan seikkailu Volkswagen Grand California -matkailuautolla

Toikkasen perheelle tarjoutui loistava mahdollisuus kokeilla Volkswagenin tuoreinta aluevaltausta. Perhe kiersi kotimaan suosikkikohteensa uudella Grand California -matkailuautolla.

Teksti Timo Suomala | Kuvat Evita Toikkanen I Elokuu 2020

Arpaonni yllätti Jyväskylän Vaajakoskella asuvan perheen iloisesti. Perheen äiti Evita Toikkanen osallistui kesäkuussa somessa sattumalta huomaamaansa Volkswagen-kilpailuun, jossa voittajalle oli luvassa uusi Volkswagen Grand CaliforniaOpens an external link -matkailuauto viikoksi käyttöön.

– Se olisi päheä laite saada alle, Evita naurahtaa ajatelleensa.

– Pohdin samalla kavereiden kanssa, että voitetaanko näissä kilpailuissa koskaan oikeasti. Mutta nyt täytyy karistaa kaikki epäilykset. Kyllä voittaa!

Uusi Volkswagen Grand California -matkailuauto vei Toikkasen perheen viikon pituiselle seikkailulle, jonka aikana kotimaan maisemat näyttäytyivät uudella ja kiehtovalla tavalla.

– Kun oivalsimme reissuun lähtiessämme, että voimme mennä juuri sinne minne haluamme, heräsi nopeasti halu nähdä lisää, Evita kertoo.

Toikkasten Grand California -retkikuntaan kuuluivat Evitan lisäksi perheen isä Ossi Toikkanen, 10-vuotias esikoinen Iisa, kuusivuotias Elsa sekä perheen kuopus, nelivuotias Ilona.

Perheellä ei ole aktiivista karavaanaritaustaa, mutta pienimuotoisemmat automatkat ovat tuttuja. He ovat myös tottuneita retkeilijöitä ja nauttivat luonnossa liikkumisesta.

– Tässä mittakaavassa Grand California tarjosi meille kokonaan uudenlaisen kokemuksen, ja samalla se sytytti meissä pienen kipinän uudenlaisesta matkailusta, Evita toteaa.

Hienointa on ehdottomasti fiilispohjalta liikkuminen.”
 

Aito Volkswagen-matkailuauto

Toikkasen perheen seikkailu alkoi matkailuauton ominaisuuksien perusteellisella esittelyllä K-Autossa Vantaalla. Tilavan Crafterin pohjalle kehitetyssä Grand Californiassa Volkswagen on hyödyntänyt kokemuksiaan maailman suosituimmasta retkeilyautosta, ikonisesta Volkswagen Californiasta.

Auto on saatavilla kahtena versiona. Tarjolla on kylpyhuoneella ja takaosan makuutilalla varustettu Grand California 600 sekä pidempi 680-versio, jossa auton takaosassa on pitkittäinen parisänky.

Vaalean ja viihtyisän sisustuksen kruunaavat käytännölliset toiminnot. Korkeussäädettävät etuistuimet kääntyvät osaksi matkustamoa, matkustamon kahden hengen istuimessa on Isofix-kiinnikkeet, kaikki ikkunat on varustettu sekä pimennys- että hyttysverhoilla ja majesteettisesti esiin liukuva sähköinen porras helpottaa sisäänkäyntiä. Grand Californian varusteisiin kuuluvat myös muun muassa polttoainekäyttöinen vesilisälämmitin, 70 litran jääkaappi, markiisi ja auton katolla sijaitseva aurinkopaneeli.

Grand California ei hätkähdä karumpaakaan reittivalintaa, sillä uutuus on saatavilla myös 4Motion-nelivedolla. Grand Californian hinnatOpens an external link alkavat 600-mallin 66 890 eurosta ja 680-mallin 69 080 eurosta (Hinnat 30.7.2020).

Heti tien päälle ja kotimaan reiteille

Matkailuauto on rekisteröity neljälle, mutta viisihenkinen Toikkasen perhe muutti haasteen mahdollisuudeksi. Perheen isä pääsi toteuttamaan motoristi-intohimoaan. Evitan ohjastaessa Grand Californiaa Ossi taittoi matkaa moottoripyörällä.

– Ossi pysyi uskollisesti pyörän satulassa kaikki siirtymät, mutta pääsi myös Grand Californian rattiin. Auton ominaisuuksien läpikäynti tarjosi meille oivan mahdollisuuden lentävään lähtöön. Suuntasimme Vantaalta oitis lounaalle Porvooseen. Sieltä keula osoitti Kotkaan, jossa yövyimme retken ensimmäisen yön.

Yöpymisiä fiiliksen mukaan

Toikkaset olivat sopineet tapaavansa ystäviään Lappeenrannassa. Sieltä matka jatkui Imatralle. Punkaharjun kauniit maisemat tarjosivat perheelle seuraavan yöpymispaikan.

– Matkailuauton valtti korostui yöpymispaikkoja etsiessämme. Emme päättäneet niitä etukäteen, vaan leiriydyimme sopivan paikan löydyttyä. Vältimme leirintäalueita, sillä emme tarvinneet niiden palveluita, Evita kertoo.

Matka jatkui Kerimäelle, josta retkikunta otti vauhtia pidemmälle taipaleelle Kajaaniin. Kun Paltamossa oli yövytty, vei Grand California perheen vierailulle Ranuan eläintarhaan.

Pohjoisin etappi saavutettiin Muoniossa, joka tarjosi tutun tukikohdan kolmeksi yöksi. Matkailijat retkeilivät muun muassa Levillä ja Pallas-tunturilla.

– Lapin kauneutta ei voi tässä kohtaa ohittaa, Evita huokaa.

– Useimmille se on tuttu talvikohde ja mekin olemme sen valkeudesta päässeet nauttimaan. Mutta Lapin kesän kokemista voi lämpimästi suositella kaikille!

Pohjoisen sisämaan huikeat maisemat vaihtuivat merellisiin tunnelmiin Toikkasen perheen parkkeeratessa Grand Californian Hailuotoon. Siellä retkikunta myös vietti seikkailunsa viimeisen yön.

– Olimme ajatelleet jatkaa reittiä länsirannikkoa pitkin, mutta nähtävää oli riittänyt jo niin paljon, että totesimme sen olevan oiva kohde seuraavalle retkellemme. Oli mukavaa keskittyä eri paikkoihin oman kiinnostuksen ja fiiliksen mukaan, ilman kiirettä, Evita toteaa.

Vankka keula kohti kotia

Aamulla oli aika kääntää Grand Californian vankka keula kohti Jyväskylää. Kotipihaan reissaajat ehtivät kesäyön vaaleassa hämäryydessä. Seuraavana päivänä kerättiin omat varusteet autosta ja kurvattiin Grand Californialla takaisin Vantaalle K-Auton pihalle.

Toikkasen perheen kiehtova retki venyi kunnioitettavasti runsaaseen 3000 kilometriin koti-Suomen maisemissa. Matka sisälsi määrätietoista taivallusta, mutta Grand California mahdollisti myös kiemurtelevat reittivalinnat, jotka tarjosivat kauniita maisemia ja luonnosta nauttimista.

– Tämä on liikkumisen ja matkailun vapautta puhtaimmillaan. Seuraavaksi olisi hienoa kokeilla kookkaampaa 680-mallia, Evita innostuu. Sen vaatima C-luokan ajokortti ei ole este, sillä sellainen Evitalta jo löytyy.

Retkitunnelma syntyi nopeasti

Tien päältä kotiuduttua on hetki aikaa pohtia retken herättämiä ajatuksia. Kuinka hyvin ehditte valmistautua ennen lähtöä?

 – Kilpailuvoiton myötä perheen matkan valmistelut tehtiin ripeästi. Mutta siitä oli vain etua. Emme ehtineet laatia liian tarkkoja ja sitovia suunnitelmia, ja matkassa säilyi hetkessä elämisen mahdollisuus.

Auton tiloihin ja toimintaan matkalaiset olivat tyytyväisiä.

– Tilat riittivät viiden hengen perheelle mainiosti, ja kaikki tarvittava oli helposti saatavilla. Nukuimme kaikki retken yöt autossa. Lämmitystä käytimme kerran Muoniossa, mutta muutoin autossa tarkeni ilman lämmitystäkin.

Myös lapset nauttivat reissusta ja Grand Californialla matkailusta. Autossa kehittyi nopeasti retkitunnelma. Lasten ehdoton suosikkipaikka oli ohjaamon päällä oleva yläsänky.

– Siellä tunnelma nousi kirjaimellisesti kattoon! Evita nauraa.

Keittiö palveli sujuvasti lapsiperheen tarpeita.

– Olimme valmistaneet ruokaa myös mukaan, mutta osan kokkasimme tien päällä. Kahvia keitimme ahkerasti. Pannu oli kuumana jokaisen levähdyksen ja pysähdyksen aikana.

Grand Californian kirkasvesitankki kuljettaa 110 litraa vettä ja harmaavesitankin tilavuus on 90 litraa. Kuinka vesi riitti?

 – Hyvin, vaikka ruokailijoita ja peseytyjiä olikin viisi ja käsiä pestiin tiheään tahtiin. Vesisäiliö täytettiin reissun aikana vain kerran. Sähköjä ei tarvinnut ladata matkalla kertaakaan.


– Auton ulkoseinältä löytyvä ulkosuihku oli positiivinen yllätys. Se osoittautui käteväksi ulkoilu- ja retkeilyvarusteita pestessä. Auton sisätilat pysyivät sen ansiosta siisteinä.

Molemmat kuljettajat pitivät Crafter-pohjaisen Grand Californian vaivattomasta ajettavuudesta.

– Auto tuntui ajossa selvästi kokoaan pienemmältä ja oli henkilöautomaisena helppo käsiteltävä, ratin takana viihtynyt Evita pohtii. Matkalla taitetut kilometrit eivät kuljettajaa väsyttäneet, sillä Evita tunnustaa nauttivansa ajamisesta.

Maisemia, tunnelmia ja tuoksuja

Mieleenpainuvinta perheen matkassa oli Evitan mukaan se, miten paljon Suomessa on kauniita paikkoja. Kaikkia ei tarvitse aina edes etsiä. Riittää, että pitää silmät auki ja hetkittäin pysähtyy nauttimaan ympäröivästä maisemasta, tunnelmasta ja tuoksuista.

– Olisi kiva kokea niitä uudestaan ja tiedän, että nähtävää riittää varmasti, Evita tunnelmoi.

Hienointa on ehdottomasti fiilispohjalta liikkuminen. Yön voi hyvin viettää merenrannalla, tunturin kupeessa tai vaikka mieleisessään pöpelikössä, Evita myhäilee.

– Se, että pääsee nauttimaan erilaisista tunnelmista yhdessä perheen kanssa, on hieno kokemus.

Lue lisää