Teemu Pukki

Teemu Pukki yllätti juniorit – maalitykki sähköisti Liedon Pallon harjoitukset

Liedon Pallon innokkaat nuoret jalkapalloilijat kokivat odottamattoman yllätyksen, kun lajin supertähti Teemu Pukki asteli yllättäen kentälle ja osallistui seuran harjoituksiin.  

Teksti: Timo Suomala  |  Kuvat: Vesa Tyni  |  Kesäkuu 2019

Joskus palaset loksahtavat paikoilleen oikeaan aikaan. Palloliiton pääyhteistyökumppanit Volkswagen ja Telia yhdistivät voimansa tukeakseen suomalaista junioripalloilua ja luovuttivat 14 juniorijalkapalloseuran käyttöön 7-paikkaiset Volkswagen Touranit kaudelle 2019. Autojen lisäksi seurojen käytössä ovat Telian digitaaliset kuvauslaitteet, joiden avulla lasten pelejä voidaan seurata myös etänä.

Volkswagenin markkinointipäällikkö Jon Höckerstedt valottaa yhteistyön taustoja:

- Haluamme olla aito osa suomalaista jalkapalloperhettä ja tukea junioritoimintaa. Siirryimme nyt sanoista tekoihin. On hienoa, että voimme tällä tavalla auttaa perheiden arkea kuskauksissa treeneihin ja turnauksiin.

Maalitykki paikalle

Jalkapallotähti  Teemu Pukki nousee Liedon Pallon Volkswagen Touranista ja kävelee tekonurmen poikki 2004 ja 2005 syntyneiden poikien harjoitusalueelle. Valmentajan pillin vihellys keskeyttää harjoituksen vain siksi aikaa, että pojilta kysytään, sopiiko peliin vielä yksi harjoittelija.

Pukin vierailu on täysi yllätys. Poikien pokka pitää, vaikka epäuskoisen kysyvät katseet kertovat treenaajien ymmärtävän tarjolla olevan harvinainen kattaus jalkapallo-osaamista.

Pillin vihellyksestä kenttä täyttyy jälleen juoksevista jalkapareista. Harjoitusten tahti muuttuu asteen dynaamisemmaksi, ja Pukki säntäilee muiden joukossa. Ilmaisia palloja ei tässä porukassa tarjoilla Pukillekaan.

Tuore maalikuningas

Kotkasta kotoisin oleva jalkapalloilija Teemu Pukki on potkinut itsensä pitkälle. Kotimaan kenttien lisäksi Pukki on tähänastisen uransa aikana ehtinyt pelaamaan Espanjassa, Saksassa, Skotlannissa ja Tanskassa.

Vuosi sitten 29-vuotias palloilijalahjakkuus siirtyi Tanskan Superliigassa pelaavasta Brondby IF:n riveistä Englannin kakkostasolla Mestaruussarjassa pelaavan Norwich Cityn riveihin. Menestyksekäs joukkue voitti sarjansa ja nousi maineikkaaseen Valioliigaan. Samalla Pukki tykitti itselleen maalikuninkuuden kauden aikana tehdyillä 29 maalilla. Suomalaishyökkääjä valittiin myös Mestaruussarjan vuoden pelaajaksi.

Suomen kesä kutsuu

Junioritreenien välissä tähtipelaajalla on lyhyt aika hengähtää. Mitä kuuluu, Teemu?

– Hyvää, kiitos! Kevät on ollut kiireinen, mutta nyt on hiukan aikaa rentoutua lomalla ja nauttia Suomen kesästä.

Miten päädyit tänne Liedon Pallon harjoituskentälle?

Volkswagen-yhteistyön kautta avautui mahdollisuus tulla käymään. On todella hienoa, että tällaista yhteistyötä tehdään ja että se näkyy täällä kentällä. Onhan tämä tosi siistiä!

Millaisen työn takana tämän kauden huippuvireesi on ollut?

– Tämän eteen on tehty paljon töitä. Välillä on ollut rankaa, eikä futisammattilaisena ole aina niin helppoa kuin miltä se joskus näyttää. Mutta tietysti on palkitsevaa nähdä tehdylle työlle tulosta.

Entä mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

– Norwichin kolmevuotista sopimusta on jäljellä vielä kaksi vuotta, ja olen viihtynyt siellä tosi hyvin. Nyt keskitytään siihen täysillä ja nautitaan hyvästä futiksen pelaamisesta.

Olet päässyt tänään innokkaiden nuorten ja lasten joukkoon. Millaisia muistoja illan treenit sinussa herättävät?

– On todella hieno kokemus päästä kentälle, jolla on tällainen määrä intoa. Kun jalkapallosta on tullut ammatti, muuttuu se välillä vähän liiankin vakavaksi. Näillä kentillä ilahduttaa ehdoton innostus. Muistan, kuinka silloin nuorempana eivät jalat koskaan painaneet pelien jälkeen, Teemu naurahtaa.

On todella hieno kokemus päästä kentälle, jolla on tällainen määrä intoa.
Teemu Pukki

Tyttöenergiaa ja serkuksia

Kaksi nuorta neitiä hymyilevät leveästi pelattuaan harjoituksissaan Pukin kanssa. Serkukset Pihla Villberg ja Lilja Nieminen pelaavat molemmat Liedon Pallossa 2011 syntyneiden tyttöjen joukkueessa. Millaista on treenata Teemu Pukin kanssa?

– Tosi kivaa, huudahtavat tytöt yhteen ääneen. Samalla tulee yksimielinen vastaus kysymykseen, kuka on maailman paras jalkapalloilija

– No Teemu Pukki tietysti, tytöt riemuitsevat ja tarkentavat silmät kirkkaina loistaen

– Se on ihan paras!

Entä mikä on teidän mielestänne jalkapallossa parasta? Pihla ja Lilja miettivät hetken otsat kurtussa.

– Pallon pomputtelu ja maalien teko, Pihla toteaa. Oikeastaan kyllä ihan kaikki, mitä me tehdään, on hauskaa, Lilja jatkaa päättäväisesti.

Kaksikko on asettanut itselleen myös määrätietoiset tavoitteet jalkapalloilussa.

– Pomputtelussa pitää saada täysi kymppi rikki ja syöttelyharjoituksia pitää tehdä lisää, tytöt toteavat.

Yhteistyöstä voimaa

Liedon Pallon puheenjohtaja Tero Karinti seuraa Pukin tähdittämiä harjoituksia tyytyväisenä. Millaista on saada Teemu Pukin kaltainen superammattilainen kentälle seuran nuorten palloilijoiden kanssa?

– Tämä on upeaa! Junnuille takuulla uskomaton kokemus, joka luo lisäintoa treenaamiseen, Karinti toteaa.

Millainen merkitys tällaisella vierailulla seuralle on?

– Totta kai on kunnia ja hienoa saada vieraaksi tämän tason ammattilainen. Tällaiset mahdollisuudet ovat myös seuran profiilia nostavia tapahtumia.

Mitä mahdollisuuksia tuore Volkswagen-yhteistyö on Liedon Pallolle tuonut?

– Suunnittelimme jo aiemmin vanhemmille katsojille suunnattuja tapahtumia, ja tämä yhteistyö tuli juuri oikeaan aikaan. Paitsi junioreja, nyt pääsemme kuljettamaan myös senioreja peleihin ja tarjoamaan heille tervetullutta aktiviteettia arkeen.

Ovatko Volkswagen Touranin ominaisuudet palvelleet hyvin?

– Tämä 7-paikkainen Touran on ollut loistava. Kaikki penkit ovat käytössä ja tilaa on hyvin. Autolle on luotu jo oma varauskalenteri, josta kaikilla on mahdollisuus tehdä  varauksia.

Touranilla harkkoihin 2019

Palloliiton yhteistyökumppanit Volkswagen ja Telia tarjoavat 14 Volkswagen Tourania suomalaisten junioriseurojen käyttöön kaudelle 2019. Autot luovutettiin 20. toukokuuta seuraavien seurojen käyttöön:

VJS, Vantaa
LiePa, Lieto
FCFJ, Porvoo
VPS-j, Vaasa
HJS, Hämeenlinna
KuPS, Kuopio
Honka, Espoo
OLS, Oulu
Ilves, Tampere
PPJ, Helsinki
FC Santa Claus juniorit, Rovaniemi
SJK, Seinäjoki
Lauttakylän Luja, Huittinen
NuPS, Vihti

Kampanjaan osallistuvien junioriseurojen matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #futisauto -hästägillä.

Lue lisää