Tiguan, Passat vai Touran?

Aitolan nelihenkisessä perheessä arjen ajorutiinit on hoidettu jo viidentoista vuoden ajan Volkswageneilla. Perhe harkitsee uutta autoa, mutta onko se Passat, Touran vain Tiguan?  

Teksti ja kuvat: Marko Mäkinen  |  Lokakuu 2018

 

Heikki Aitolan ja Viivi Brandtin perheen viikonloppu käynnistyy normaalilla aikataulutuksella. Heikki noutaa perheen esikoistyttären Vilman, 12, koulusta Espoon Muuralasta, josta he suuntaavat kotiinsa Pohjois-Espooseen. Samaan aikaan Viivi odottaa Selman, 10, saapumista koulutaksilla kotiin, jossa hän oli jo Heikille ja tytöille valmistanut välipalaa.

Nelihenkinen perhe on elänyt tyttöjen hevosharrastuksen myötä kavioliitossa jo muutaman vuoden ajan. Perheellä on farmarimallinen Volkswagen Passat, joka on heille järjestyksessään neljäs Volkswagen.

Koeajo ratsastustalleille

Rutiininomaisesta perjantaista poikkeuksen tekee se, että perhe matkaa Stall Gobbackan ratsastustalleille uudella Volkswagen Tiguanilla. Koeajomatkalla Heikki ja Viivi toteavat, että ensimmäinen asia, joka heille Volkswagenista mieleen tulee, on luotettavuus.

– Meillä on ollut Volkswagen jo viidentoista vuoden ajan, jona aikana kaksi asiaa on noussut ylitse muiden: laatu ja luotettavuus.

Videoalan yrittäjänä Heikki sanoo, että hänen silmäänsä miellyttää lisäksi Volks­wagenin visuaalisuus.

– Muotoilu on tyylikästä ja selkeää. Myös Volkswagenin multimedia-ominaisuudet ovat meille työssä ja harrastuksissa tärkeitä.

Älypuhelimen yhteensopivuuksien ja kuljettajaa avustavien järjestelmien ansiosta Volkswagenin ratissa saa keskittyä vain ajamiseen, Heikki toteaa.

Toki myös värillä on väliä.

– Värikäs auto olisi kiva. Oma Passatimme on väriltään valkoinen, ja täytyy myöntää, että vähän laiskasti sitä on valkoisena pidetty.

Selma ja Vilma (oik.) testasivat Tiguan Allspacen takaistuimet, joista kolmas istuinrivi on tarkoitettu enintään 1,60 m pitkille matkustajille.

Tuttu Passat kerää kehut

Ratsastuksen jälkeen matka Pohjois-Espoosta jatkuu tällä kertaa kohti Volkswagen Center Airportia Vantaalle. Perillä perheen otti vastaan automyyjä Päivi Bäckström, joka esitteli heille ensimmäiseksi uuden Passatin. Ennestään tutun automallin ykkösominaisuudeksi nousee ajettavuus.

– Passat on hyvä auto ajaa ja vetää hevos-traileria. Farmarimallina tavarat mahtuvat hyvin kyytiin ja auto on helppo lastata ja purkaa. Trailerinveto on todella tasaista ja vakaata.

– Passat ja Volkswagen yleensäkin on osoittautunut luotettavaksi autoksi.

Viiden­toista vuoden aikana perheemme Volks­wageneihin on vaihdettu vain kuluvia osia. Mitään yllättävää ei ole sattunut.

Viivi sanoo, että kenties pieni, mutta arjen kannalta merkittävä ominaisuus hänelle Passatissa on auton tilava tankki ja vähäinen polttoaineenkulutus, joten autoa ei tarvitse koko ajan käydä tankkaamassa.

– Myös polttoaineella toimiva lisälämmitin on tyttöjen harrastuksen ja oman työni takia ehdottoman hyvä varuste. Kilpailupaikkakunnilla auto on usein se ainoa lämmin paikka, kun ulkona on –20 astetta pakkasta, Heikki muistuttaa.

Muunneltavuudelle plussaa

Volkswagen Center Airport Vantaan näyttelytilassa perhettä seuraavaksi odottaa Volkswagen Touran, joka ensitutustumisen perusteella palvelee parhaiten tiloillaan ja muunneltavuudellaan.

– Matkustamossa katto on mukavan korkealla. Touranissa on tilaa ja se on avaran tuntuinen. Ohjauspyörän takaa näkee hyvin liikenneympäristöön. Touran on ajettavuudeltaan tuttua Volkswagen-laatua.

– Tyttäremme Vilma on usein todennut, että voisimmeko joskus ostaa sellaisen korkean auton, jossa voisi istua ylhäällä ja jossa olisi paljon pääntilaa. Touran olisi perheemme kannalta ehkäpä se mukavin auto matkustaa, koska tilaa on joka suuntaan, autossa on useita säilytyslokeroita ja medialiitännät.

Touranin sisätilojen muunneltavuudella ja varusteilla on suuri merkitys.

– Lapset rakastavat esimerkiksi etuistuinten selkänojasta taitettavia pöytätasoja, joissa on juomatelineet. Pienillä asioilla, joita autossa joka arkipäivä tarvitaan, on usein yllättävän iso lisäarvo, Viivi muistuttaa.

 

Poni Nala halusi välttämättä nähdä Tiguanin Active Info Display -näytön.

Touran, Passat vai Tiguan?

Passatin ja Touranin sijasta Aitolan perhe päätyy yksimielisesti 4Motion-nelivedolla varustettuun Tiguaniin. Perhe tarvitsee ensisijaisesti tilavan nelivetoauton, joka on tehokas ja vakaa vetoauto.

– Neliveto ja 2 000 kg:n vetokyky. Niitä kahta ominaisuutta tarvitsemme päivittäin. Tiquanissa on samat hyvät perusominaisuudet kuin Passatissa ja Touranissa. Mietintään menee vain se, että kumpaan Tiguanin korimallista lopulta päädytään. Itse suosisin normaalia korimallia, vaimoni on pidemmän Allspace-mallin kannalla.

– Meillä on jonkun verran kilpailumatkoja, jossa kyydissä on nelihenkisen perheemme lisäksi kaksi tyttöjen kaveria hevosenhoitajina. Tällä hetkellä olemme matkustaneet kisoihin kahdella autolla. Seitsenpaikkaiseen Tiguaniin mahtuisivat kaikki samaan autoon, Viivi perustelee.

Hevostrailerin vetämistä helpottaa oleellisesti Volkswagenin tehdasasenteinen vetokoukku.

– Tämän helpommaksi vetokoukun käyttö ei tule: yksi vivun nosto ja vetokoukku kääntyy takapuskurin alta lukittavaksi esille ja koukku kääntyy käytön jälkeen yhtä vaivattomasti puskurin alle takaisin. Dynaamisilla apuviivoilla varustetun peruutuskameran avulla trailerin kytkee koukkuun kerrasta.

Aina turvallisesti perille

Perheen vanhin tytär Vilma asettuu isänsä Heikin puolelle. Hän valintansa on Tiguan.

– Tiguanissa on enemmän tavaratilaa satuloille ja muille tavaroille. Tiguanilla olisi kiva tehdä kisareissuja. Mulle tärkeintä autossa on hyvät tilat ja hyvät istuimet istua, ja se että on bluetooth, hyvät musat ja se, että auto vetää hyvin traikkua, Vilma perustelee.

Selma sen sijaan päätyisi äitinsä Viivin kanssa seitsemän hengen Tiguan Allspace-malliin, jonka kolmannen penkkirivin hän myös testasi.

– Mahtuu kaikki kaverit kyytiin. Mulle tärkeintä autossa on se, että päästään aina turvallisesti perille, Selma muistuttaa.