Vauhdikkaan koiraperheen monikäyttöauto

Lääkäri Jaana Salmelan uusi Volkswagen T-Roc toimii pätevänä koko perheen kuljetusratkaisuna. Usein autossa matkaavat myös kolme eläväistä vinttikoiraa.

Teksti ja kuvat Marko Mäkinen I Huhtikuu 2020

Espoon Luukin koirapuistossa on vauhti päällä. Kolme iloista vinttikoiraa juoksee aidatulla vanhalla rata-alueella kuin viimeistä päivää. Koirakolmikko kuuluu koirarotujen sprinttereihin, joiden tuleekin päästä juoksemaan kovaa ja vapaasti, ja Espoon Luukissa se onnistuu.

Samoilla seuduilla asuvan ja Helsingissä työskentelevän lääkäri Jaana Salmelan arki ei ole koronapandemian vuoksi kovinkaan paljoa muuttunut. Hän työskentelee työterveyshuollon yksityisellä puolella Täsmä Työterveys Oy:ssä vastaavana yleislääkärinä, ja kuten ennen pandemiaa, hän ajaa kaksi kertaa viikossa vastaanotolle ja työskentelee kolmena päivänä etänä kotonaan.

– Suurin muutos on se, että lapset eivät ole päivisin koulussa, vaan myös he opiskelevat etänä kotona. Minulle etäpäivät ovat kiireisiä, koska etävastaanoton kautta yhteyttä ottavien asiakkaiden ongelmiin pitää ottaa kantaa nopeasti. Pidän siitä, miten nykyteknologia mahdollistaa lääkärin työn tekemisen aivan uudenlaisella tavalla. Ja viimeistäänkin pandemian aikana etävastaanotto on osoittanut käyttökelpoisuutensa perinteisen vastaanottotyön rinnalla.

– Olen itse toiminut etälääkärinä pian kaksi vuotta, ja tämä työskentelytapa on vienyt sydämen, Jaana kertoo.

Jaana Salmela sekä 9-, 6- ja 3-vuotiaat Kerttu, Lilja ja Sira.

Etätyöt mahdollistavat myös aktiivisen koiraharrastuksen. Jaanan kaksi salukia, Kerttu ja Lilja, sekä Suomessa hieman harvinaisempi sloughi, jonka nimi on Sira, puhaltavat vanhalla vinttikoiraradalla suurimmat juoksupaineet itsestään nopeasti ulos. Jaana kertoo, että hänen koiransa ovat käytännössä samaa alkuperää.

– Vinttikoiria kaikki. Salukit tulevat Iranista, sloughit Marokosta. Pitkät kävelylenkit eivät niinkään ole tässä harrastuksessa se juttu. Koska koirani ovat sprinttereitä, niiden pitää päästä juoksemaan vapaana. Autoilen viikoittain Luukkiin, jossa koirani saavat päästellä menemään. Suljetulla alueella ne juoksevat tuulispäänä, mutta ovat kotona sohvaperunoita, Jaana hymyilee.

Tutustu uuteen Volkswagen T-RociinOpens an external link

Volkswagenista huokuu sellainen luotettavuus ja se tarjoaa monikäyttöiset tilat.
Jaana Salmela
Salmelan vinttikoirat ovat kokeneita automatkustajia.

Riittävät tilat koko perheelle

Omat työmatkansa, ajot lasten harrastuksiin sekä matkat koiraharrastuksen pariin Jaana ajaa uudella Volkswagen T-Rocilla, joka on hänelle järjestyksessään neljäs Volkswagen. Aikaisempia automalleja olivat Volkswagenit Touran, Tiquan ja Caddy Maxi.

– Appiukkoni ohjeisti aikoinaan, että auton pitää olla Audi tai Volkswagen. Totesimme silloisen mieheni kanssa, että siinä tapauksessa Volkswagen. Olimme koeajaneet vaikka mitä ja päädyimme Volkswagen Touraniin. Samalla tiellä olen edelleen.

– Hyviä autoja ovat kaikki olleet. Volkswagenista huokuu sellainen luotettavuus, se tarjoaa monikäyttöiset tilat ja on ketterä tien päällä. Edellisiin autoihin verrattuna halusin tällä kertaa pirteämmän vaihtoehdon, siksi T-Roc. Vaikka T-Rocissa tilat eivät ole Caddy Maxin luokkaa, olen huomannut, että ne riittävät tarpeisiimme hyvin.

Jaanan koirat ovat tottuneet matkustamaan autossa pitkiäkin matkoja.

– Olemme koiriemme kanssa reissanneet muun muassa Liettuaan ja Tanskaan koiranäyttelyyn. Olin suunnitellut seuraavaa näyttelymatkaamme Norjaan, mutta se nyt siirtyy tulevaisuuteen.

– Koirani viihtyvät autossa hyvin: ne nukkuvat ja matkustavat rauhallisesti. Toki tauotamme kaikki pidemmät matkat, ja päästämme koirat jaloittelemaan ja juomaan.

Tutustu uuteen Volkswagen T-RociinOpens an external link

Vinttikoirat ovat erittäin energisiä, joten ne tarvitsevat kovaa luontaista liikuntaa purkaakseen energiaansa.

Muunneltavat sisätilat ja hyvät varusteet

Takapenkit käännettynä T-Roc tarjoaa suuren tasaisen tilan, jonne mahtuu mukavasti myös sisustus- ja rautakauppatavaraa, sillä Jaana on innokas remontoija.

– T-Roc on muuntautumiskykyinen, ja hyvä niin. Saan kuljetettua aika isojakin tavaroita kotiin. T-Roc ei näytä päällepäin kovin suurelta autolta, mutta sen sisätilat ovat isot.

Jaana kertoo, että hänen T-Rocissa on lähes kaikki saatavilla olevat varusteet, joista hän ylitse muiden nostaa kolme itselleen tärkeintä varustetta.

– Vakionopeudensäädin on se ykkösjuttu, ja peruutuskamera ja automaattivaihteisto pitää olla. Lisäksi väri tietysti vaikuttaa, Jaana naurahtaa.

– Dieseliä en enää harkinnut. Nykyinen autoni on bensiinimoottorilla varustettu. Sähkö- tai hybridiautoa harkitsin. Ne ovat hyviä ja tulevaisuudessa vakavasti otettavia vaihtoehtoja. Olen huomioinut, että sähköautojen latauspisteiden määrä on viime aikoina merkittävästi lisääntynyt. Jossain vaiheessa siirryn varmasti sähkökäyttöiseen tai -avusteiseen autoon.

– Pidän myös nelivetoisista autoista. Tiquan ja Caddy Maxi olivat 4MOTION-nelivedolla varustettuja, ja harkitsin nelivetoa myös vakavasti, mutta käyttöedun hinta tuli tällä kertaa vastaan. Nelivetoisen auton jälkeen siirtyminen etuvetoiseen vaati pientä totuttelua siihen, miten auto käyttäytyy liukkaalla. Mutta hyvin on mennyt.

Espoon Luukki tarjoaa koiraharrastajalle hyvät suoritus- ja ulkoilumahdollisuudet.