Vedenpitävää työtä – oma toimisto aina mukana

Kattotarkastaja Tuomas Kemppaisen työmaalla on mahtavat näköalat. Itsenäistä työtä helpottaa Volkswagen Transporteriin varusteltu täysimittainen työpiste, joka tarjoaa samat mukavuudet kuin työpaikan toimisto.  

Teksti: Timo Suomala  |  Kuvat: Ville Rinne  |  Syyskuu 2018

Askeleet kumisevat vaimeasti peltikaton kattotikkaita kiivetessä. Katon harjalle noustessa vaiva palkitaan. Edessä aukeaa alkusyksyn auringon lämpimäksi värjäämä maisema Vanhan Porvoon kattojen yli. Olemme Näsin Kartanon katolla Tuomas Kemppaisen työmaalla. Kutkuttavista näkymistä huolimatta Kemppainen keskittyy määrätietoisesti työhönsä. Hän työskentelee Kattotutka Oy:ssä vesikaton kattotarkastajana.

Kattotutka Oy on Lindgrenin perheen vuonna 1993 perustama perheyritys, joka on kasvanut 240 kattoalan ammattilaista työllistäväksi yritykseksi. Yritys kutsuu palvelualueitaan kolmen konseptiksi ja tarjoaa kattoalan tarkastuksia, korjauksia ja huoltoa.

Vaihtelevaa ja itsenäistä työtä

Kemppainen on työskennellyt Kattotutka Oy:ssä jo vuodesta 2011 asti. Työtehtävien muuttuessa yritys on tarjonnut tarvittavan koulutuksen. Onko työssäsi niin sanottua normaalia työpäivää?

- Työtehtävät vaihtelevat paljon eri projektien mukaan. Kohteen kattotyyppi ja ikä ovat suurimmat vaikuttimet sekä luonnollisesti se, kuinka perusteellista tarkastusta toimeksiantaja pyytää, Kemppainen selvittää.

Kuinka itsenäistä työtä kattotarkastajan työ on?

- Kohteen perustiedot käydään tietysti aina asiakkaan kanssa läpi, mutta itse tarkastus- ja tutkimustyö katolla on vastuullista ja itsenäistä työtä. Samoin dokumentointi ja raportit tehdään omien havaintojen perusteella, Kemppainen kertoo ja jatkaa innokkaasti: - Viihdyn erinomaisesti itsenäisessä työssäni ja nautin työrauhasta.

Kaikki tarvittava kulkee mukana autossa. Volkswagen Transporterin keskiosaan rakennettu työpiste tarjoaa samat mukavuudet kuin työpaikan toimisto. Tarkastusraportit voi tulostaa paikan päällä valmiiksi.

Kattoja moneen lähtöön

Miten eri kattotyypit ja niiden materiaalit vaikuttavat työhösi?

- Jos katossa on paljon läpivientejä, työ monimutkaistuu oleellisesti. Eri materiaalit tuovat mukanaan omat haasteensa. Vielä ei ole tullut vastaan kahta samanlaista kohdetta. Tämä vaihtelu tuo työhön haasteellisuutta, mutta tekee siitä samalla myös kiinnostavamman. Haasteellisemman kohteen työn valmistuttua kokee aina onnistumisen tunteen.

Tyytyväinen asiakas

Näsin Kartanon projektissa toimeksiantaja on Porvoon kaupungin toimitilajohdon rakennuspäällikkö Mika Söderström. Miten tärkeää on pitää katot ennakoivasti hyvässä kunnossa?

- Ennakoiva työ on äärimmäisen tärkeää. Kattojen roolia on aiemmin painotettu turhan vähän, mutta huomiota on nyt käännetty enemmän niiden rooliin ennakoivassa kunnossapidossa. Tähän kehitykseen olen erittäin tyytyväinen. Säänkestävä vesikatto on hyvin oleellinen elementti rakennuksen moitteettoman säilymisen kannalta, Söderström selvittää.

 

- Kattotutka Oy valittiin kilpailutuksen kautta yhteistyökumppaniksemme viime vuonna. Yrityksen erikoistuminen puhtaasti kattoihin on helpottanut työntekoa huomattavasti, kun saman toimijan alta löytyy sekä tarkastus-, korjaus- että huoltotyöt.

Kartano kuntoon

Millainen kohde Näsin Kartano on? - Se on ainutlaatuinen kohde, mutta myös kompakti, Söderström kertoo ja jatkaa:

- Kartanossa kuntotutkimuksen mukaan päärakennuksen katon tilanne on hyvä ja toimenpiteenä tehtäneen huoltomaalaus. Keskustelu Museoviraston kanssa on vielä käymättä. Tässä arvokohteessa Museoviraston ohjeistuksella on odotetusti suuri rooli käytännön korjaustöitä suunniteltaessa.

Kattojen tarkastusyöt eivät lopu Näsin Kartanoon.

- Olemme Kattotutkan kanssa aloittaneet kartoitustyön arvokohteista ja kohteista, joissa on aktiivista toimintaa. Työsarkaa riittää, sillä meillä on vielä lähes 150 tarkastuskohdetta jäljellä, Söderström painottaa.

Täydellinen työpiste aina mukana

Tuomas Kemppaisen työvälineet eivät mahdu yhteen reppuun. Muistiinpanovälineiden ja kameran lisäksi Kemppainen tarvitsee turvavarusteet ja työkaluja. Kaikki tarvittava kulkee kuitenkin mukana Volkswagen Transporterissa.

Kattotutka Oy sai vaativiin tarpeisiinsa muokatut neljä Transporteria käyttöönsä viime vuonna. Autot alleviivaavat Volkswagenin ”Millainen kuljetus, sellainen Volkswagen” -tunnuslauseen merkitystä.

Perusmalliset autot räätälöidään puhtaasti Kattotutkan tarpeisiin El-Car Oy:n toimesta. Auton keskiosaan rakennettu toimisto tarjoaa samat mukavuudet kuin työpaikan työpiste. Nettiin päästää puhelimen verkkoa hyödyntäen. Työpisteestä löytyy erillinen näyttö ja sähköpistorasiat työvälineiden lataamiseen.

- Kameran ja muiden välineiden akut eivät mobiilitoimiston myötä hyydy pitkänkään työrupeaman aikana, Kemppainen toteaa tyytyväisenä.

 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta.

 

Lataa ja asenna uusi selainohjelma.

Mozilla Firefox

Google Chrome