Volkswagen-huolto tulee nyt asiakkaan luokse.

Pohjois-Suomessa on kehitetty Volkswagenin suurasiakkaille huoltokonsepti, jossa huoltoon ei tarvitse enää lähteä. Huoltopalvelut nimittäin tulevat asiakkaan luokse. Mainio palvelu perustuu kattavasti varusteltuun Volkswagen Crafter -etähuoltoautoon.

Teksti Timo Toiviainen  | Kuvat Samu Rötkönen I Huhtikuu 2019

Pohjoisessa Suomessa etäisyydet ovat monesti muuta maata huomattavasti pidempiä. Volkswagen-asiakkaille ajoneuvon huollattaminen on nyt entistä helpompaa, sillä Pörhön Autoliike on ottanut käyttöön upouuden Volkswagen Crafter -etähuoltoauton. Rovaniemeä tukikohtanaan pitävä auto kiertää muun muassa Sodankylän, Ivalon ja Kittilän alueilla. 

– Olin viime vuonna käymässä Volkswagenin tehtaalla Wolfsburgissa, jossa tällaista konseptia esiteltiin. Sen pohjalta aloimme kypsytellä idean soveltamista Suomeen. Ruotsissa tällaisia etähuoltoautoja on muutama jo toiminnassa. Auto luovutettiin Pörhön Autoliikkeen käyttöön maaliskuun alkupuolella, ja olemme jo tehneet muutamia huoltokäyntejä, kertoo jälkimarkkinointipäällikkö Pekka Mustonen Pörhön Autoliikkeestä.

Huollot tehdään lähtökohtaisesti asiakkaiden luona, jota varten autossa on kattava varustus työkaluista varaosiin. Myös kierrätys on huomioitu. 

Etähuoltoautoksi tarvittiin tilava ja luotettava vaihtoehto. Pörhöllä päädyttiin nelivetoiseen Volkswagen Crafteriin, joka on lisäksi varustettu automaattivaihteistolla.

– Crafter on henkilöautomainen ajaa. Käsiteltävyys on hyvä, ja neliveto varmistaa ajoneuvon etenemisen hankalissakin paikoissa.

Kattavasti varustettu huoltoauto

Etähuoltoauton käynnit suunnitellaan ottamalla ensin yhteyttä asiakkaisiin ja selvittämällä huoltotarve. Sen jälkeen sovitaan huoltojen tarkat ajat ja paikat. Jos Crafter starttaa Rovaniemeltä päivän mittaiselle keikalle, reissu tehdään yhden mekaanikon voimin. Usean päivän mittaisille matkoille mukaan lähtee kaksi henkilöä. Tarvittaessa Crafterin tilavaan ohjaamoon mahtuu mukaan kolmaskin matkustaja.

Huollot tehdään lähtökohtaisesti asiakkaiden luona. Autossa on kattava varustus: isot työkaluvaunut, kompressori ja tietysti tarvittavat varaosat. Myös kierrätys on huomioitu. Jäteöljylle sekä käytetylle jarru- ja jäähdytysnesteelle on omat säiliöt.

– Pystymme tekemään esimerkiksi määräaikaishuollot sekä jarrupalojen, hammashihnan, iskunvaimentimien ja vaihteistoöljyn vaihdot. Juuri tällaisia hommia Crafterilla onkin jo ollut, Pekka Mustonen luettelee.

Myös ohjelmistopäivitykset ja diagnostiikka paikan päällä

Autoon on rakennettu myös nopeat tietoliikenneyhteydet, joiden avulla esimerkiksi tehtaalta tulevat ohjelmistopäivitykset saadaan vaivattomasti ladattua huollettaviin ajoneuvoihin. Yhteydet ovat tietysti kaksisuuntaisia, eli auton diagnostiikan keräämät tiedot saadaan välitettyä tehtaalle tarvittavien huoltotoimien määrittämistä varten.

Ainakin alkuvaiheessa Crafter-etähuoltoauto keskittyy palvelemaan Pohjois-Suomen suurasiakkaita, kuten autovuokraamoja.

– Lapissa on runsaasti vuokra-autoja, ja sesonkiaikana niitä on vieläpä noin tuhat normaalia enemmän. Vuokraamoiden lisäksi asiakkainamme ovat muun muassa Puolustusvoimat, Posti sekä isot rakennus- ja kaivosalan yritykset.

Pekka Mustosen mukaan etähuoltopalvelua saatetaan jatkossa laajentaa myös yksityisasiakkaisiin ja muilla merkeillä ajaviin. Toistaiseksi Crafter toimii vain Volkswagen-autoilijoiden palveluksessa.

Hyvät ensikokemukset ovat jo rohkaisseet Pekka Mustosta kollegoineen miettimään etähuoltoautokonseptin kehittämistä niin, että Crafter palvelisi myös osana liikkumisturvaa, eli auton voisi tarvittaessa hälyttää avuksi tien päälle. Jos kysyntä etähuolloille jatkuu yhtä kiivaana kuin ensimmäisinä viikkoina, toinen huoltoauto saattaa tehdä Crafterille seuraa jo syksyllä.

Lue lisää