Kuinka kauas pystyn ajamaan?

ID.-perhe edustaa sähköautojen uutta sukupolvea, jolla on mahdollista ajaa entistä pidemmälle yhdellä latauksella. Houkutteleva valikoima erikokoisia akkuja, tehokkaat infrastruktuuriratkaisut ja älykkäät palvelut varmistavat, että pystyt tulevaisuudessa hyödyntämään kaikki sähköautoilun edut ilman kompromisseja ja matkasi pituudesta riippumatta.

Euroopan kartta

WLTP-toimintamatka vs. käytännön toimintamatka

Syyskuusta 2018 alkaen kaikille sähköautoille on täytynyt ilmoittaa WLTP-menetelmän mukainen normitoimintamatka. WLTP tulee sanoista ”Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure”, ja se on maailmanlaajuisesti yhtenäinen ja kaikkia valmistajia koskeva testimenetelmä, joka mahdollistaa erilaisten sähköautojen vertailun. Huomaa, että kyseessä on yhdistetyn kulutuksen arvo (kaupunki, maantie ja moottoritie).

Range comparison
ID.3:n toimintamatkavertailu akun koon mukaan
WLTP-toimintamatka ja käytännön toimintamatka

Koska WLTP-toimintamatka on eri osasyklien (kaupunki, maantie, moottoritie) keskiarvo ilman sähköä kuluttavia laitteita, kuten ilmastointia ja lämmitystä, todellinen toimintamatka voi poiketa normitoimintamatkasta.

Siksi Volkswagen ilmoittaa lisäksi toisen lukeman, joka on ”käytännön toimintamatka”. Se on oletettu toimintamatkaväli, jonka 80 % ID.3-kuljettajista todellisuudessa saavuttaa – lataamatta uudelleen.

Katkonaisessa kaupunkiliikenteessä on mahdollista, että erittäin taloudellisen sähkömoottorin ja jarrutusenergian talteenoton ansiosta käytännön toimintamatka ylittää WLTP-toimintamatkan.

Mitkä tekijät vaikuttavat käytännön toimintamatkaan?

Sähköautosi toimintamatkaan vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi ajotyyli (moottoritie vai kaupunkiliikenne), lämmityslaite ja ilmastointi.

Talvella voit lämmittää auton sisätilan jo latauksen aikana, ja kesällä vastaavasti viilentää. Silloin lämmitys- tai ilmastointilaite ottaa energian sähköverkosta eikä auton akusta. Suomessa ID.3 -mallin vakiovarusteisiin kuuluva lämpöpumppu pidentää toimintamatkaa merkittävästi kylmissä olosuhteissa.

Factors that influence the range
Toimintamatkaan vaikuttavat seikat

Sopiva lyhyille matkoille

Jos ajat tyypillisen työmatka-autoilijan tapaan sähköautolla päivittäin noin 50 km tai viet aamuisin lapset kouluun, ajat sitten toimistolle ja iltapäivällä palaat kaupan kautta kotiin, 45 kWh:n akulla varustettu ID.3 riittää tarpeisiisi hyvin. Sen käytännön toimintamatka on 230–330 km. Lataat auton vain 1–2 kertaa viikossa. Lataus hoituu helposti pistorasiasta yön aikana tai vielä nopeammin ID. Charger3 -kotilatausasemalla.

Aamulla voit nousta sähköautoosi ja startata päivään täynnä energiaa.

Lyhyitä matkoja ajava lataa auton helposti kotona tai työpaikalla.

Jos työnantajalla on tarjolla latauslaitteilla varustettuja pysäköintipaikkoja, se on hyvä vaihtoehto sähköauton lataamiseen. Voit käyttää työaikasi entistäkin tehokkaammin.

City map short distance

Luotettava keskipitkillä matkoilla

Jos ajat työpäivän aikana noin 200 km tai jos tiedossa on pitkiä matkoja vapaa-aikana – esimerkiksi sukulaisvierailuja, kyläreissuja, kaupunkiviikonloppuja tai mökkilomia – 58 kWh:n akulla varustettu ID.3 on oikea vaihtoehto. Sen käytännön toimintamatka on 300–420 km. Lataat autoasi joka 2. tai 3. päivä yön yli tai lomaillessasi pysähdyt pitkällä ajomatkalla enintään kerran suurteholatauspiste, kuten IONITY ja lataat autoa 20–30 minuuttia.

We Chargea käyttämällä löydät helposti vapaan latauspisteen matkoilla ollessasi.

Keskipitkillä matkoilla pääset moniin paikkoihin kokonaan ilman lisälatauksia tai yhdellä lyhyellä latauspysähdyksellä. Vapaat latauspisteet löydät helposti ja nopeasti We Chargella, joka on Volkswagenin uusi latauspalvelu. Sinun ei tarvitse muuttaa tapojasi, sillä pidät varmasti jo nyt pieniä taukoja silloin tällöin.

Medium distance map

Vakuuttava pitkillä matkoilla

Jos haluat ajaa töissä tai vapaa-ajalla myös pitkiä matkoja, 77 kWh:n akulla varustettu ID.3 on sinulle paras vaihtoehto. Sen käytännön toimintamatka on 390–550 km.


Tiesitkö, että sähköautoa tarvitsee ladata vain 2–3 kertaa 800 – 1 000 km:n matkalla?

Voit ajaa rennosti myös pitkiä matkoja. Ja jalkojen verryttely, kunnon välipala tai kuuma kahvi ei yleensä ole koskaan pahitteeksi.

Käytä silloin IONITY-pikalatauspisteitä. Ne kuuluvat uuteen suurteholatausasemien verkostoon, jonka Volkswagen on perustanut yhdessä muiden autoalan yritysten kanssa ja jolla on vuoteen 2020 mennessä noin 400 pikalatausasemaa Euroopassa. Maksaminen onnistuu helposti käyttämällä We Chargea ja We Connect ID -sovellusta.

Long distance map

Pitkä toimintamatka. Suuri joustavuus.

Onko sinulla jo sähköauto tai haluatko hankkia sellaisen? Erinomaista. Nyt tiedät, että toimintamatkat ovat pidempiä kuin luulit.

Eri ID.-mallien ja niihin sopivien infrastruktuuriratkaisujen ja liikkuvuuspalvelujen ansiosta ajaminen on jo nyt yhtä joustavaa kuin bensiini- ja dieselautoilla – lyhyillä ja pitkillä matkoilla, arkiajossa ja lomareissuilla.

Integrated Volkswagen ideas
Volkswagenin kokonaisvaltaiset ratkaisut kestävään autoiluun: kotilatausasema, Ionity, Elli ja We Charge

* Ajoneuvon kulutus ja toimintamatka on määritelty maailmanlaajuisesti yhtenäistetyn testimenetelmän (WLTP) mukaisesti. Ilmoitettu WLTP-kulutus ja -toimintamatka saattavat vaihdella olennaisestikin riippuen mm. kuljettajan ajotavasta, akkukapasiteetista, lataamisen säännöllisyydestä, sähkövarusteiden käytöstä, mahdollisen lisälämmittimen käytöstä, ulkolämpötilasta, sääolosuhteista, matkustajien ja kuorman määrästä, valitusta ajoprofiilista tai tieprofiilista. Ajoneuvon latausteho ja -aika voivat vaihdella olennaisestikin ilmoitetusta ohjearvosta. Latausteho ja -aika riippuvat esimerkiksi käytetystä latauspisteestä, lämpötilasta, auton käytöstä, akuston lämpötilasta ja peräkkäisten latausten tiheydestä.

Sähköautotietoa

Lue lisää lataustavoista

Lämpöpumppu muuttaa kylmän ulkoilman lämpimäksi sisäilmaksi

Sisätilan esilämmitys ja ilmastointi

Sähköautotietoa