Matkailuautolla Lapin pakkasissa ja pääkaupungin vilinässä

Sepposen perheelle aukesi uusi maailma Volkswagen Grand California -matkailuauton hankkimisen myötä. Lyhyessä ajassa talvi- ja kesäreissuja on kertynyt useita. Arkiajotkin perheen isä sukkuloi tyytyväisenä samalla autolla kaupungin vilinässä. Lasten harrastusten aikana auto palvelee tarvittaessa myös toimistona.

Teksti Timo Nurmi  | Kuvat Ville Rinne I Kesäkuu 2021

Jos perhe viettää lomaa Lapissa asuen kuukauden ajan autossa keskellä talvea, auto on varmasti mieluinen ja tarkoitukseensa pätevä. Ja jos matka pääkaupunkiseudulta Pyhätunturin maisemiin taitetaan hymy huulilla vain yhden lyhyen kahvitauon kera, auton käyttäjien täytyy todella pitää kulkupelistään.

Kun kuuntelee Jussi Sepposen kertovan hänen ja perheensä yhteisestä taipaleesta Volkswagen Grand CalifornianOpens an external link kanssa, saa vahvan vaikutelman miehestä, joka on autovalintaansa tyytyväinen. Vaikka matkailu­auto ei ole kuulunut perheen autokalustoon vielä kovin pitkää aikaa, on takana jo useita reissuja niin lähialueilla kuin pohjoisimmassa Suomessa. Automatkailu tässä muodossaan ei kuitenkaan ollut Sepposilla pitkä perinne vaan ennemminkin uusi aluevaltaus.

- Ennen Grand Californian hankkimista kukaan perheestämme ei ollut viettänyt ainoatakaan yötä retkeily- tai matkailu­autossa. Sen sijaan olimme viettäneet lomiamme asumalla kuukaudenkin veneessä Saimaalla ja muilla vesistöillä, joten kokemusta tiiviistä yhdessäolosta oli. Automatkailu tällä konseptilla kuitenkin kiinnosti, joten tutkin tarjontaa ja päädyin hankkimaan Volkswagen Grand California 600 -malliin, kertoo venealalla toimiva Jussi Sepponen.

Lapin pakkasissa autossa asuen

Viime vuonna tehdyllä autohankinnalla tehtiin ensimmäinen pitempi reissu Pohjanmaalle, ja seuraava etappi olikin jo kauempana Lapin maisemissa.

Pakkasta oli välillä aika kipakasti, mutta autossa pärjäsi mainiosti."
 

- Joulun jälkeen suuntasimme kohti pohjoista lunta etsimään. Aluksi ideana oli olla matkalla vain pari-kolme päivää, ja menomatkalla vähän etsittiin netistä, löytyisikö perillä sopivaa majoitusta. Loppujen lopuksi vietimme matkan päällä kaksi viikkoa koko ajan autossa asuen, eli muuta majapaikkaa ei kaivattu. Pakkasta oli välillä aika kipakasti, mutta autossa pärjäsi mainiosti.

- Päätimmekin saman tien tulla hiihtolomalla uudelleen, ja niin myös tehtiin. Nyt takana on nelisen viikkoa asumista Grand Californiassa sydäntalvella neljän hengen ja koiran voimin. Ennen ostopäätöstä ajattelin, että autossa asuminen on vähän hätävaramajoituksen tyylistä, mutta tämähän onkin ihan ykkösluokkaa. Keittiötilatkin ovat erinomaiset, ja reilu sisäkorkeus antaa ilmavuuden tuntua, myhäilee Jussi.

Volkswagen-perheen ensimmäinen matkailu­auto

Volkswagen on vahvasti edustettuna Sepposen perheessä, sillä pihalla komeilee myös kompakti Volkswagen up!. Kaksikko tuli aiemmin ajokkina olleen Golf GTI:n tilalle, eli perheessä on kokemusta hyvinkin monenlaisista Volkswagen-malleista. Jussi Sepponen kehaisee Grand Californian hoitavan yksin useamman auton tehtävät.

- Ajatuksena oli, että se toimisi perheen ykkösautona eli ihan arkipäiväisessä ajossa eikä ainoastaan retkeily- ja matkailukäytössä. Idea tuntuu toimivalta, sillä Grand California on kätevän kokoisena lähes yhtä vaivaton ajettava kuin henkilöauto ja mahtuu normiparkkiruutuihin. Tämä on paljon käyttökelpoisempi kuin esimerkiksi iso farmari­auto, mutta silti miltei yhtä ketterä ajossa. Suurin sallittu vaunupaino on peräti 2 000 kg, joten perässä kulkee isokin kuorma.

- Autosta henkii vahvasti, että se on alusta loppuun yhden ja saman valmistajan tuote. Muissa tämäntyyppisissä autoissahan erillinen korirakentaja tai vastaava toimija ottaa alustana toimivan hyötyajoneuvon ja muokkaa sen uuteen käyttötarkoitukseensa.

Nautittavaa ajoa pitkilläkin taipaleilla

Jussi antaa Grand Californialle hyvän arvosanan myös mainiona pitkien maantietaipaleiden taitajana.

- Näkee, että autossa yksikään asia ei ole sattumaa, vaan kaikki on mietitty kohdalleen. Insinöörityötä on upotettu autoon paljon! Sisälämpötila pysyy tasaisena, ja istuimet ovat mainiot. Muutenkin ajoergonomia on kunnossa, joten pitkäkin matka taittuu uupumatta. Kahdeksanportainen automaattivaihteisto toimii notkeasti ja sulavasti. Tuhat kilo­metriä päivässä on autolle ja kuljettajalle se kuuluisa piece of cake, naurahtaa Jussi.

- Lyhyesti sanottuna Grand California palvelee perheessä ikään kuin isona henkilöautona, mutta sillä voi myös lähteä vaivatta pitkälle lomamatkalle koko perheen voimin. Itse asiassa käytän autoa jopa toimistona; minulla on autossa kaikki tärkeimmät työhön tarvittavat välineet.

Toinen matkailu­auto jo tilauksessa

Sepposten kokemukset Volkswagen Grand Californiasta ovat niin positiivisia, että jo melko lyhyen käytön jälkeen tilaukseen laitettiin seuraava vastaavanlainen auto. Vaihtamisen perimmäinen syy on varustelistan räätälöiminen viimeistä piirtoa myöten juuri itselle sopivaksi nyt, kun kokemuksia käytöstä on kertynyt.

- Halusin uuteen autoon muun muassa lämmitettävän tuulilasin, joka on sekä turvallisuus- että mukavuusvaruste. Aion myös hankkia autoon normaalia isomman akuston, jotta se olisi vieläkin riippumattomampi ulkoisista energialähteistä. Uudenkin auton versio on kuitenkin tämä 600 eikä isompi 680, sillä tämä on meille paras vaihtoehto.

Volkswagen Grand California on siis jatkossakin kiinteä osa Sepposen perheen arkea – ja varsinkin lomaa. Suunnitelmat tulevista lomamatkoista ovat jo täydessä käynnissä.

- Suuntaamme manner-Eurooppaan. Eräs miettimämme kohde on Gardajärvi, jonne on tarkoitus mennä Travemünden kautta eli ensin Suomesta laivalla Saksaan ja siitä autolla Italiaan saakka.