Renkaanvaihto

Jos lämpötila laskee alle 7 asteen, on aika laittaa alle talvi­renkaat.
Vaihda talvi­renkaat ajoissa. Ne varmistavat että sinulla on enemmän pitoa, jarrutusmatkasi on lyhyempi ja sen takia onnettomuusriski on pienempi alle 7 °C lämpötiloissa – satoipa vettä tai lunta. 

Varaa aika renkaanvaihtoonOpens an external link

Renkaanvaihtajan muistilista

  • Tarkasta renkaiden kulutuspinta ja riittävä urasyvyys. Tarkista myös mahdolliset pullistumat ja halkeamat.
  • Vaihda renkaat uusiin, jos niitä on käytetty yli 6 vuotta tai jos ne on valmistettu yli 10 vuotta sitten. Valmistusaika on merkitty renkaan sivupintaan.
  • Vaihda renkaat tukevalla, tasaisella alustalla ja kunnollisilla työvälineillä.
  • Tarkasta renkaiden pyörimissuunta ja ilmanpaineet sekä vararenkaan kunto.
  • Muista alumiinivanteisten renkaiden pulttien jälkikiristys n. 100 kilometrin jälkeen.
  • Säilytä renkaita sisä­tiloissa tai rengashotellissa, jossa ne ovat suojassa renkaita heikentävältä UV-valolta.

Rengashotelli

Valtavan kätevää. Erittäin helppoa.
Talvi- ja kesärenkaiden ihanteellinen säilytyspaikka on viileä, pimeä ja kuiva tila. Etkö halua säilyttää renkaita varastossa tai autotallissasi? Ei hätää: säilytämme renkaita puolestasi, tarkistamme urasyvyyden ja tasapainotamme ne tarvittaessa. Säästät tilaa ja vaivaa, kun renkaita ei tarvitse säilyttää kotona eikä tuoda erikseen renkaanvaihtoon.  

Volkswagen-vanteet

Päivitä autosi ulkoasua uusilla vanteilla.
Millaiset Volkswagen-vanteet ovat sinun mieleesi? Ryhdikäät Volkswagenin alumiinivanteet kääntävät katseet.

Ota yhteys lähimpään Volkswagen-liikkeeseesi ja ehosta uusilla vanteilla autosi ulkonäköä entisestään.

Kesärenkaat

Tiesitkö, että asfaltti voi lämmetä kesällä jopa 60 asteeseen?
Kesärenkaat tarjoavat tasapainoisen suorituskyvyn kuivilla ja märillä teillä. Niiden kumiseos parantaa pitoa ja ajomukavuutta kesäkaudella. Kesärenkaat ovat ihanteellisia pitkille matkoille ja kaupunkiajoon. Valitse laadukkaat kesä­renkaat turvalliseen ja nautinnolliseen kesäajoon.

Kesärenkaiden urasyvyys ja kunto:
Lain mukaan kesärenkaissa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 mm, mutta suositeltu urasyvyys sadekelillä on 4,0 mm. Jos urasyvyys alittaa suositellun 4 mm rajan, on syytä ajaa märillä teillä erityisen varovasti ja harkita kesärenkaiden uusimista.

Kesärenkaiden edut autoilijalle:

  • Ajomukavuus:
    Kesärenkaat takaavat pehmeän ja hiljaisen ajo­kokemuksen.
  • Säästö polttoainekustannuksissa:
    Kesärenkaiden alhainen vierintävastus säästää polttoainetta.
  • Ohjattavuus:
    Kesärenkaiden kumiseos ja pintakuviointi parantavat ohjattavuutta ja tuntumaa tiehen.
  • Kestävyys ja hiljaisuus:
    Kesärenkaat kuluvat vähemmän ja tuottavat vähemmän tiemelua.
  • Monipuolinen käyttö:
    Kesärenkaat soveltuvat erilaisille teille ja sääolosuhteille.
  • Parempi pito:
    Erinomainen pito takaa lyhyen jarrutusmatkan, mikä parantaa ajoturvallisuutta.
  • Korkea lämpötila-alue:
    Kesärenkaat on suunniteltu toimimaan hyvin korkeissa lämpötiloissa.

Talvirenkaat

Talvirenkailla lisää pitoa talviajo-olosuhteisiin.
Niin jäällä kuin lumessa; Nastarenkaat lyhentävät jarrutusmatkoja jäisillä teillä ja kitkarenkaat puolestaan soveltuvat erinomaisesti lumisille teille. Valitse talvi­renkaat tarpeidesi mukaan: esim. nastarenkaat jäisiin olosuhteisiin, kitkarenkaat kaupunkiajoon.

Talvirenkaiden urasyvyys ja kunto:
Henkilöautoissa talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 mm, mutta suositeltavaa on 5 mm. Huomioi, että renkaiden pito heikkenee jo ennen 3 mm urasyvyyttä, tällöin on kannattaa alkaa harkita talvirenkaiden uusimista.

Nasta- vai kitkarenkaat?

Nastat vai kitkat? Kysymys, joka tulee usein esiin uusia talvirenkaita pohdittaessa. Katso alapuolelta nastarenkaiden ja kitkarenkaiden ja päätä itse.

Nastarenkaat

Edut

  • Erinomainen pito jäisillä teillä: Nastarenkaat tarjoavat erinomaisen pidon jäisillä ja liukkailla teillä kiitos teräksisistä nastoistaan. Tämä lyhentää jarrutusmatkoja ja lisää turvallisuutta jäisissä olosuhteissa.
  • Sopii haja-asutusseuduille: Nastarenkaat ovat erityisen hyviä vaihtoehtoja kuljettajille, jotka ajavat pienempiä teitä, jotka eivät välttämättä ole hyvin aurattuja tai hoidettuja.
  • Pitkä käyttöikä: Nastarenkailla on yleensä pitkä käyttöikä, kun niitä käytetään oikein ja ajoitetaan oikein.

Haitat

  • Melu ja tärinä: Nastarenkaat voivat aiheuttaa melua ja tärinää ajon aikana, mikä voi vaikuttaa ajomukavuuteen.
  • Ympäristövaikutukset: Nastojen aiheuttama pöly voi olla haitallista ympäristölle ja ilmanlaadulle, ja joissain paikoissa niiden käyttö on rajoitettu tai kielletty.
  • Kausivaihto: Nastarenkaiden käyttöaika on rajattu, joten renkaiden vaihto talvirengaskauden alussa ja lopussa voi olla hankalaa.
Kitkarenkaat

Edut

  • Hiljaisempi ja mukavampi ajokokemus: Kitkarenkaat ovat hiljaisempia kuin nastarenkaat ja tarjoavat paremman ajomukavuuden.
  • Ympäristöystävällisempi vaihtoehto: Kitkarenkaat kuluttavat tien pintaa vähemmän ja tuottavat vähemmän haitallista pölyä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.
  • Pienempi polttoaineenkulutus: Kitkarenkaat voivat johtaa pienempään polttoaineenkulutukseen verrattuna nastarenkaisiin.

Haitat

  • Pidempi jarrutusmatka jäällä: Kitkarenkailla on pidempi jarrutusmatka jäisellä tiellä verrattuna nastarenkaisiin, mikä voi vaatia kuljettajalta enemmän varovaisuutta.
  • Lisääntynyt ennakoinnintarve: Kitkarenkaat omaavat esimerkiksi pidemmän jarrutusmatkan jäällä kuin nastarenkaat, minkä takia kuljettajan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota ennakointiin.
  • Riippuvuus lumisista olosuhteista: Kitkarenkaat eivät välttämättä suoriudu yhtä hyvin jäisillä teillä kuin nastarenkaat, joten niiden tehokkuus riippuu suuresti sääolosuhteista.

Rengaspaineiden tarkastus ja säätö

Rengaspaineiden säännöllinen tarkistus on tärkeää auton turvallisuuden, suorituskyvyn ja polttoainetalouden kannalta. Optimaalisilla rengaspaineilla on myös monia etuja. Tutustu etuihin alapuolella.

  • Kustannussäästöt polttoainekuissa:
    Oikeat rengaspaineet vähentävät polttoaineenkulutusta.
  • Pidempi renkaiden käyttöikä:
    Säännöllisesti tarkistetut ja säädettyjen rengaspaineiden avulla renkaasi kestävät pidempään.
  • Säästät luontoa vähäisemmillä päästöillä:
    Optimaaliset rengaspaineet vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja ympäristövaikutuksia.
  • Parannettu turvallisuus ja ajettavuus:
    Oikeat rengaspaineet varmistavat paremman ajo­kokemuksen ja turvallisuuden tiellä.
Rengaspaineiden suositellut arvot löydät helposti autosi ohjekirjasta tai tarrasta auton oveen tai bensatankin luukkuun kiinnitettynä. 

Renkaan käyttöikä

Renkaan käyttöikä on korkeintaan 10 vuotta, mutta se voi olla lyhyempi, jos rengas vaurioituu tai kuluu loppuun. Alla olevilla vinkeillä voit pidentää renkaidesi käyttöikää.

Optimoi renkaiden käyttöikä

Katso alta luomamme ohjeet, joiden avulla saat renkaille helposti lisää turvallista käyttöaikaa.

  • Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.
  • Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 – 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä.
  • Parempikuntoiset renkaat taakse, huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Tämä pätee etenkin jos renkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa.
  • Tarkista renkaan pyörimissuunta asennusvaiheessa. Asenna renkaat pyörimissuunnan mukaisesti. Jos renkaat asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, ne eivät toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.
  • Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa lisäksi ajaa sisään kuten autotkin.
  • Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjauskulmat.

EU-rengasmerkintä

Renkaiden valinnassa on tärkeää huomioida paitsi koko, kantavuus ja nopeusluokka, myös muut merkittävät ominaisuudet. EU-maissa otettiin vuonna 2012 käyttöön renkaiden merkintäjärjestelmä, joka helpottaa renkaiden vertailua polttoainetehokkuuden, vierintämelun ja märkäpidon osalta. 1.5.2021 otettiin käyttöön lisäsymbolit, jotka osoittavat lumipitoa ja jääpitoa.

EU-rengasmerkinnän tavoitteena on vähentää energiankulutusta, sekä liikenneturvallisuutta. Uusi järjestelmä tarjoaa kuluttajille yksityiskohtaisempaa tietoa renkaiden ominaisuuksista, auttaen tekemään tietoisempia valintoja. Tutustu merkintöihin alapuolella.

Polttoainetehokkuus

Polttoainetehokkuus

Polttoainetta säästyy, kun vierintävastus pienentyy, mikä myös vähentää CO-päästöjä. Energiatehokkuusluokat vaihtelevat A:sta (tehokkain) E:hen (vähiten tehokkaaseen).

Polttoaineensäästö riippuu yleensä yksittäisestä ajoneuvosta sekä ajo-olosuhteista. Taloudellinen ajaminen voi vähentää polttoaineen kulutusta huomattavasti. Optimaalisen polttoainetehokkuuden saavuttamiseksi on noudatettava määrättyä rengaspainetta.

Märkäpito

Märkäpito

Märkäpitoluokka antaa tietoa jarrutusominaisuuksista märillä sääolosuhteilla, ja se vaihtelee A:sta (lyhyin jarrutusmatka märällä asfaltilla) E:hen (pisin jarrutusmatka). Tehokkuus riippuu yleensä ajoneuvosta ja ajo-olosuhteista. Optimaalisen märkäpidon saavuttamiseksi on noudatettava määrättyjä rengaspaineita.

Vierintämelu

Vierintämelu

Vierintämeluluokitus antaa tietoa siitä, kuinka äänekäs rengas on ajon aikana. Luokitus sisältää luokat A (vähämeluinen) ja B (enemmän ulkoista melua). Aiemmin luokan C mukaiset melutasot eivät ole enää sallittuja.

Tässä pätee seuraava sääntö: 10dB:n melutason muutos koetaan subjektiivisesti kaksi kertaa äänekkäämmäksi. 70dB vastaa kovaa keskustelumelua ja 80dB vilkasta tieliikennettä. Ulkoinen vierintämelu ei ole sama, kuin ajoneuvon sisäinen melutaso.

Lumipito

Lumipito

Erittäin lumisiin olosuhteisiin soveltuvissa renkaissa on renkaan kyljessä ”alppi”-symboli, jossa on kolme huippua ja lumihiutaleita.

Jääpito

Jääpito

Jääpidon symboli tarkoittaa pohjoismaisia talvirenkaita, jotka on suunniteltu käytettäväksi jäisillä tienpinnoilla tai kovassa lumiajossa. Pohjoismaisia talvirenkaita on suunniteltu erittäin huonoihin sääolosuhteisiin. Pohjoismaisten talvirenkaiden käyttäminen vähemmän ankarissa sääolosuhteissa (esim. märkä sää tai lämpimät lämpötilat) voivat johtaa huonompaan suorituskykyyn, erityisesti mitä tulee märkäpitoon, käsittelyyn ja lukitukseen.

Rengasmerkinnät

Kokomerkintä, nopeusluokka ja kantavuusluokka

Renkaan kokomerkintä on merkitty renkaan kylkeen. Merkinnästä löydät renkaan leveyden, renkaan profiilin (vanteen päälle tulevan osan korkeus) sekä vanteen koon. Renkaan koon yhteydestä löytyy myös renkaan kantavuus- sekä nopeusluokka. Tutustu myös eri kantavuus- ja nopeusluokkiin luokkiin alapuolella.

Rengaskoon merkintä tutuksi

Katso ohesta esimerkki tyypillisestä rengasmerkinnästä opi tuntemaan, mitä merkintä tarkoittaa.

"225/45 R 17"
  • ”225” =  Renkaan leveys (mm)
  • ”45” = Renkaan profiili (prosenttia leveydestä) 
  • ”17” = Vanteen koko (tuumaa)

Kantavuus- ja nopeusluokka -merkinnät tutuiksi

Katso ohesta esimerkki tyypillisestä renkaan kantavuus- ja nopeusluokkamerkinnästä ja opi tuntemaan, mitä merkintä tarkoittaa.

"97T"
  • ”97” = Renkaan kantavuusluokka
  • ”T” = Renkaan nopeusluokka (sallittu maksiminopeus)
Renkaiden nopeusluokat

Nopeusluokkaa vastaava kirjain ilmaisee kuinka suurta nopeutta renkaalla on suositeltua enimmillään ajaa. Yhden renkaan suurin sallittu nopeus on ilmaistu kilometreinä tunnissa (km/h). Hyvänä ohjesääntönä on valita renkaan nopeusluokka auton maksiminopeutta vastaavaksi. Olennaisinta on, että nopeusluokka on riittävän suuri ajo-olosuhteisiin nähden. Rengasmerkinnöissä nopeusluokka löytyy merkinnän lopusta kirjaimena.

Katso nopeusluokat listasta alapuolelta tai klikkaamalla tästä.

Renkaiden kantavuusluokat

Kantavuusluokkaa vastaava luku ilmaisee kuinka paljon painoa yksi rengas pystyy kannattelemaan. Yhden renkaan suurin kannattelema kuorma on ilmaistu kilogrammoina (kg). Renkaan kantavuuden pitää vastata vähintään puolta akseliston kannattelemasta kuormasta. Rengasmerkinnöissä kantavuusluokka on ilmaistu merkintöjen viimeisellä numerolla ennen kirjaimella ilmoitettavaa nopeusluokkaa.

Katso kantavuusluokat listasta alapuolelta tai klikkaamalla tästä.

Usein kysyttyä renkaista