Lataaminen ja toimintamatka
Lataaminen ja toimintamatka
Lataustavat kotona ja matkalla
Sähköautoilun pitää olla vastuullista ja helppoa. Siksi tarjoamme sinulle neljä vaihtoehtoa eri tilanteisiin:
Kotona
- Kotilatauslaitteet
Asennuspaketteineen valmiiksi asennettuina. - ID. Charger –kotilatausasema
Tilaa laite ja asennuspalvelut suoraan verkosta.
Matkalla
- K-Lataus
Koko maan kattava sähköautojen latausverkosto. - We Charge -latauspalvelu
Lataa autoasi kaikkialla Euroopassa ja maksa selkeästi.
Vertaile lataustapoja *
Kotilatauslaite (3,6 – 11 kW)Sähköauton suositeltu ensisijainen lataustapa helpon ja turvallisen käyttönsä vuoksi. Arjessa on helppoa, kun auton akku lataantuu yön aikana täyteen ja aamulla pääsee liikkeelle lämpimällä autolla. | Pikalataus ja HPC- suurteholataus (40-125 kW)Pikalataus ja suurteholataus eroavat kotilatauksesta merkittävästi. Pikalaturi on suoraan kytkettynä auton akkuun, jota se lataa tasavirralla (DC-lataus). | Hidaslataus eli tilapäislataus (1,8 kW)Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata auton mukana tulevalla tilapäislatauslaitteella. Latauslaitteen latausvirta on 8 A Seskon suosituksen mukaisesti. |
|
|
|
Katso muiden mallien latausajat hinnastoista Kotilatauslaitteen mahdollinen latausteho riippuu talouden sähköjärjestelmästä ja muista sähkölaitteista, asennuksen yhteydessä varmistetaan sähköturvallisuus. Myös auton sisäinen laturi vaikuttaa lataustehoon. ID-malliston Pure-versiot lataavat akkua kahdesta vaiheesta maksimissaan 7,2 kW teholla (2 x 16 A) kun muut ID-mallit lataavat jopa 11 kW teholla (3 x 16 A).
| Katso muiden mallien Pikalatauksesta ilmoitetaan maksimiteho, joka toteutuu akun ollessa riittävän tyhjä (varaustaso alle 20 %) ja lämmin. Auton akustoa ladataan noin 80% varaustasoon saakka nopeammin, sen jälkeen lataus hidastuu. Käytännössä latausteho ja -aika riippuvat esimerkiksi käytetystä latauspisteestä, lämpötilasta, auton käytöstä, akuston lämpötilasta ja peräkkäisten latausten tiheydestä. Pikalatauksesta puhutaan yleensä kun latausteho on yli 22 kW, HPC-suurteholatauksesta kun latausteho on yli 100 kW. Suurteholatauksesta käytetään nimitystä HPC, lyhennys tulee sanoista High Power Charger. Sähköautojen pikalatausasemat sijaitsevat julkisilla paikoilla kuten huoltoasemilla tai kauppojen tai kauppakeskusten yhteydessä kuten esimerkiksi K-latauksen asemat. Volkswagenin täyssähköautoissa käytetään CCS (Combo) -standardin mukaista pikalatausliitintä.
| Katso muiden mallien |
Kotilatauslaite (3,6 – 11 kW)
Sähköauton suositeltu ensisijainen lataustapa helpon ja turvallisen käyttönsä vuoksi. Arjessa on helppoa, kun auton akku lataantuu yön aikana täyteen ja aamulla pääsee liikkeelle lämpimällä autolla.
Latausaikaesimerkkejä
Ladattavat hybridit
2 h 30 min - 4 h
Sähköautot
5 h 30 min - e-up!
6 h 15 min - ID.3 Pro
7 h 30 min- ID.4 Pro
Katso muiden mallien latausajat hinnastoista
Kotilatauslaitteen mahdollinen latausteho riippuu talouden sähköjärjestelmästä ja muista sähkölaitteista, asennuksen yhteydessä varmistetaan sähköturvallisuus.
Myös auton sisäinen laturi vaikuttaa lataustehoon. ID-malliston Pure-versiot lataavat akkua kahdesta vaiheesta maksimissaan 7,2 kW teholla (2 x 16 A) kun muut ID-mallit lataavat jopa 11 kW teholla (3 x 16 A).
Ladattavissa hybrideissä on käytössä pääsääntöisesti 3,6 kW laturi (1 x 16 A), poikkeuksena Touareg eHybridit joissa on 7,2 kW (2 x 16) laturi.
Sähköauton toimintamatka
Kuinka kauas pystyn ajamaan?
Olemme selvittäneet mitä käytännön toimintamatkalla tarkoitetaan, mitkä tekijät vaikuttavat käytännön toimintamatkaan ja minkälaisella akulla varustettu sähköauto sopii eri pituisiin matkatarpeisiin.
* Toimintamatka ja kulutuslukemat
Ajoneuvon kulutus ja toimintamatka on määritelty maailmanlaajuisesti yhtenäistetyn testimenetelmän (WLTP) mukaisesti. Ilmoitettu WLTP-kulutus ja -toimintamatka saattavat vaihdella olennaisestikin riippuen mm. kuljettajan ajotavasta, akkukapasiteetista, lataamisen säännöllisyydestä, sähkövarusteiden käytöstä, mahdollisen lisälämmittimen käytöstä, ulkolämpötilasta, sääolosuhteista, matkustajien ja kuorman määrästä, valitusta ajoprofiilista tai tieprofiilista. Ajoneuvon latausteho ja -aika voivat vaihdella olennaisestikin ilmoitetusta ohjearvosta. Latausteho ja -aika riippuvat esimerkiksi käytetystä latauspisteestä, lämpötilasta, auton käytöstä, akuston lämpötilasta ja peräkkäisten latausten tiheydestä.