Kysymyksiä ja selkeitä vastauksia
Voiko sähköauto syttyä palamaan? Onko lataaminen turvallista sateella? Mitä hinatessa tulee ottaa huomioon? Sähköautoilun turvallisuus herättää monia kysymyksiä. Tästä löydät niihin vastaukset.
Korkeajännitejärjestelmän käsittelyn turvallisuussäännöt
Sertifioitu sähköauto on yhtä vaarallinen kuin polttoaine- tai kaasuauto.
Latauksen turvatoimenpiteet.
Kuten aina ukonilmalla, ulkona suojamattomassa paikassa oleskelua ja sähkölaitteisiin koskemista tulee välttää. Jos salama lyö autoon tai sen ympäristöön, seurauksena saattaa olla auton sisäisten virtapiirien tai latauspisteen vaurioita. Latauspisteissä on kuitenkin yleensä ylijännitesuoja. Latauspisteen ylläpitäjältä saa tiedon ylijännitesuojan olemassaolosta.
Et. Korkeajännitejärjestelmän lukuisten suojatoimien ansiosta veteen ajaminen ei suurenna riskiä saada sähköisku.
Kun asennuksen on tehnyt ammattilainen, latauslaite on integroitu talosi sähköturvallisuuskonseptiin.
Mikäli kaapeli kuitenkin katkeaisi, sekä auto että kotilatauslaite tunnistavat yhteyden katkeamisen ja katkaisevat virrantulon pikaisesti ja kansainvälisten turvastandardien mukaisesti.
Mikäli latauslaitetta ei ole asentanut ammattilainen, seurauksena saattaa pahimmassa tapauksessa olla sähkökatkoja. Jotta sinun ei tarvitse istua pimeässä, ammattitaitoiset asentajamme hoitavat asennuksen ja opastavat sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Saat apua ennen kun olet kertaakaan ladannut autoasi. Kotilatauslaitteessa on myös turvatoimintoja sähkökatkojen estämiseksi. Tämä edellyttää vain muutamia lisäkomponentteja ja muutamia helppoja toimia asennuksen aikana.
Sähköautopalo ja sammutusmenetelmät.
Kyllä. Autopalo on mahdollinen aivan kuten perinteisissä autoissa. Sähköautoissa on lisäksi pieni riski viivästyneelle palonmuodostukselle. Erityisesti siinä tapauksessa, että korkeajänniteakku, johon on varastoitu sähköistä ja kemiallista energiaa, vaurioituu. Siinä olevat kiinteät ja nestemäiset kemikaalit voivat palaa. Litium ei kuitenkaan pala.
Riippuu tapauksesta. Palokunta saa sähköauton palon hallintaan oikeilla sammutusmenetelmillä.
Koska sammutus riippuu aina myös tilanteesta, tulee menetellä normaalin autopalon mukaisesti. On tärkeää huomioita pelastuskorttien tiedot.
Ei. Palo voidaan aina sammuttaa vedellä. Vesisuihku aiheuttaa korkeintaan paikallisen oikosulun mikäli korkeajännitejärjestelmä on avoin, mutta sähkö ei kulje vesisuihkuun. Koska litiumioniakussa ei ole elementaarista litiumia, kosketus veteen on myös tässä suhteessa ongelmaton.
Jokaisessa palossa muodostuu myrkyllisiä kaasuja ja savua. Tästä syystä palavaan autoon pitää aina säilyttää turvaväli. Palokunta menettelee akkupalossa tavallisen autopalon mukaisesti käyttäen tarvittavia hengityssuojaimia.
Sähköauton palo sammutetaan tavallisen autopalon mukaisesti.
Sähköauton palo aiheuttaa samanlaisia vaaroja kuin tavallinen autopalo. Savun- ja lämmönmuodostuksen kannalta ratkaisevaa on akun ja polttoaineen lisäksi myös kaikki autoon asennetut materiaalit. Tämän vuoksi palokunta menettelee aivan kuten tavallisessa autopalossa. Pääsääntö: Siirry autopalon sattuessa heti pois maanalaisesta pysäköintihallista.
Yksittäisissä tapauksissa sähköautoilta on evätty pääsy maanalaiseen pysäköintihalliin tai parkkitaloon. Turvallisuustutkimuksiemme mukaan tällaisille rajoituksille ei ole kuitenkaan tarvetta. Lopullinen ratkaisu jää kuitenkin yksittäisille toiminnanharjoittajille.
Terveysriskit
Eivät yleisesti ottaen, käytössä syntyvät sähkömagneettiset kentät otetaan huomioon jo uuden auton suunnittelussa. Ne suunnitellaan siten, että estetään haitat jopa erityisen herkillä henkilöillä, esim. lääketieteellisten implanttien kantajilla.
Turvallisuus vikojen ja onnettomuuksien yhteydessä.
Sähköautoa saa hinata vain pätevä ammattilainen. Tarkemmat ohjeet löydät käyttöohjekirjasta. Palon jälkeen on noudatettava erityisiä turvatoimenpiteitä.
Onnettomuudessa vaurioituneet sähkö-/hybridiautoja on varastoitava paikallisten karanteenimääräysten mukaisesti, kunnes uudelleensyttyminen ei ole enää todennäköistä. Kesto ja jatkomenettely – kuten purkaminen, korjaus tai hävitys – on aina tapauskohtainen ja sen määrittää korkeajänniteasiantuntija.
Kuten aina onnettomuudessa, kaikkien matkustajien tulee poistua välittömästi autosta ja siirtyä turvalliseen paikkaan. Tällöin suoritetaan myös tavalliset, tarvittavat turvallisuus- ja sulkutoimenpiteet.
2. Korkeajännitejärjestelmä on eristetty kokonaan auton korista – ns. galvaaninen tai sähköinen erotus.
3. Korkeajännitejärjestelmä kytkeytyy välittömästi pois toiminnasta vaikeissa onnettomuuksissa, joissa turvatyynyt ovat lauenneet.
Tarkka menettely on kuvattu tarkasti pelastuskorteissa.
Kaikki ID.-mallit on suojattu pohjasuojuksella.